12
+
 →

Stad der doden

Guy Cardeynaels

Brieven aan een begraafplaats Begin jaren 90. Het Westen heeft de geschiedenis gewonnen en Europa bouwt zijn legers af. In een Limburgs bos opent de Duitse oorlogsgravendienst een jeugdhuis naast de grootste rustplaats van Wehrmachtsoldaten en SS’ers in West-Europa: veertigduizend man (en een paar dozijn vrouwen). De toekomst ontmoet er het verleden, de levenden de doden, opdat er lessen getrokken worden en er nooit meer oorlog komt. Dertig jaar later koppen de kranten dat het Europese vredesdividend is opgesoupeerd. Het jeugdhuis wordt opgedoekt. De laatste medewerker neemt zijn vragen mee naar huis – op de begraafplaats zullen ze niet meer worden gesteld. Heeft ons vrijgevochten Ik van vandaag niets meer te vrezen van het staalharde Wir van nazi-Duitsland? Of was de Volksgemeinschaft minder homogeen dan we denken en is ons 21ste-eeuwse ikje niet zo’n uniek eiland in de geschiedenis als we graag geloven?

Credits

Guy Cardeynaels (1983) studeerde geschiedenis en theologie. Hij werkte vijf jaar voor de Duitse oorlogsgravendienst en schreef eerder een essaybundel over religie.

Meer info

Met Stad der doden schreef Guy Cardeynaels tien mannen die stierven voor Hitler een afscheidsbrief. Waar kwamen ze vandaan, wat hebben ze gedaan en hoe kwamen ze hier terecht? In gesprek met stokoude getuigen en aanstormende wereldburgers, mondige bezoekers en zwijgende bewoners tekent zich het beeld af van een superdivers Soldatenfriedhof. Tijdens deze theaterlezing neemt Guy u mee voor een laatste rondleiding over de begraafplaats – ín de zaal. Vanuit uw stoel gidst hij u langsheen opmerkelijke verhalen van Hitlers soldaten en over de slappe koord tussen dodelijke ernst en galgenhumor als coping mechanism. Of dacht u echt dat er onder collega’s nooit gelachen wordt in Duitsland?

Boek nu

Stad der doden

Bedankt, je aanvraag is onderweg. We contacteren je zo snel mogelijk
Oops! Something went wrong while submitting the form.