Vegas Las lezingen - school & avond

Vitalski - Frankenstein

Frankenstein lezing

In 2018 is het fantastische Monster van Frankenstein exact 200 jaar oud. Al vele jaren fascineert deze creatie van dokter Victor Frankenstein de mensheid en houdt hij ons in de ban.

Maar minstens zo verbluffend, blijft het feit dat dit verhaal ontsproten is aan het brein van een negentienjarig Engels meisje, Mary Shelley. Ze was de dochter van twee roemruchte vrijdenkers, de echtgenote van de onstuimige dichter Percy Shelley en tevens de schoonzus van Lord Byron.

18 januari 2018 in de Permeke bib in Antwerpen hing het publiek aan zijn lippen.

Klik HIER om  het interview op Radio 1 - Interne keuken te herbeluisteren.

Verzameld aan het meer van Genève is een select gezelschap : Lord Byron, zijn lijfarts en tevens schrijver Polidori, Percy Shelley,  Mary Godwin later Shelley enz. Terwijl in Indonesië de grootste vulkaanuitbarsting ooit plaatsheeft en de planeet in een grijze mist dompelt, lezen Lord Byron, zonder twijfel de eerste superster ooit, en companie elkaar Duitse spookverhalen voor. In die unheimliche sfeer zet Byron zijn vrienden aan een eigen verhaal te verzinnen. Polidori wekte de eerste vampier tot leven met The Vampire en Mary bedacht haar klassieker Frankenstein. Midden in de toenmalige nieuwe hoogdagen van The Gothic Novel wordt haar creatie een wereldsucces. Niet meteen. Een vrouwelijke schrijfster werd toen niet met open armen onthaald en al zeker niet met dergelijk gruwel verhaal.

In zijn gekende levendige stijl verhaalt Vitalski over deze oer-romantische levens, over de vonken die het tragische monster adem inbliezen, en ook over de mythe die het Monster van Frankenstein uiteindelijk werd. Vitalski blaast de hele geschiedenis nieuw leven in en biedt meteen ook een massa aan weetjes en boeiende informatie die u strikt genomen nooit zal kunnen gebruiken maar die u ongetwijfeld veel plezier zal verschaffen 

Er zijn talloze verfilmingen en toneelstukken gebaseerd op dit verhaal van Mary Shelley. Frankenstein heeft het eeuwige leven gekregen.

Volgend najaar ook een reeks op KLARA !

Foto's

Agenda

  • 15 Nov 2018 Vitalski - Frankenstein Antwerpen, costa