Lezingen

Stijn Meuris - Wolf

In de ban van de wolf

Een verhaal over de komst van het legendarische roofdier naar Vlaanderen.

Wat enkele jaren geleden nog ondenkbaar was, is sedert 2018 werkelijkheid; het meest iconische roofdier, bekend van sprookjes, legendes en horrorverhalen, heeft zich in Vlaanderen gevestigd. Anno 2020 is duidelijk dat de wolf hier is om te blijven.

Stijn Meuris maakte voor de krant Het Belang Van Limburg een driedelige podcast over de komst van de wolf en raakte begeesterd door dit unieke verhaal. Wie vermoorde Naya, waarom spreekt de wolf zo tot de verbeelding, en vooral: moeten we stilaan gaan wennen aan de aanwezigheid van dit iconische roofdier?

De eerste waarnemingen leken nog te wijzen op een uitzonderlijke situatie: enkele wolven die schijnbaar eerder toevallig in Limburg en de Kempen waren beland. Hoe kwamen ze hier, wat kwamen ze zoeken in een van de drukst bevolkte regio’s van Europa? Inmiddels lijkt het er op dat de wolvenpopulatie toeneemt (de teller staat nu op minstens vijf, maar wellicht meer), en dat de confrontatie tussen wolf en mens niet van een leien dakje verloopt. Wolvin Naya en haar welpen werden vermoord, en heel Vlaanderen is in de ban van de wolf - zowel positief als uiterst negatief. Hoe moet het verder?

In deze lezing van ongeveer 75 minuten gidst Stijn je door de opeenvolgende gebeurtenissen in de wolvensaga en de emotie die het moordverhaal oproept.

---

Foto: Sara De Graeve
Trailer: Arn Van Wijmeersch

Foto's

Media

Agenda