Lezingen

Stijn Meuris - WOI

Limburg 1914-1918

KLEINE VERHALEN IN EEN GROOTE OORLOG.

Op vraag van de Provincie brengt Stijn een performance over WOI in Limburg. Inhoudelijk laat hij zich inspireren door muzikant en WOI-connaisseur JAN SWERTS.

Meuris vertelt over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, over hoe ons land (nochtans neutraal grondgebied) betrokken raakte en hoe Limburg moest toezien hoe het Duitse leger onze contreien als aanloopstrook naar Frankrijk beschouwde. Daarnaast toont hij, in een wervelende uiteenzetting met tal van afbeeldingen, hoe de Limburgse bevolking omging met die duistere periode uit de Belgische geschiedenis. In welke gemeenten was WO I zichtbaar aanwezig en in welke minder? Welke Limburgers speelden een rol van betekenis en welke anekdotes zijn de moeite waard? Kleine verhalen uit een grote oorlog, soms met verrassende kantjes.

De performance van Stijn Meuris kadert in het provinciaal WO I-project “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog”. De doelgroep zijn de leerlingen van de derde graad secundair onderwijs (alle onderwijsniveaus), maar ook de socio-culturele organisaties in Limburg. Jan Swerts werkt een educatieve map uit die leerkrachten de gelegenheid biedt om na de performance het thema verder uit te diepen in de klas. Vanuit zijn expertise als docent aan de lerarenopleiding secundair onderwijs zorgt hij ervoor dat de map aansluit op de eindtermen.

STIJN MEURIS is van vele markten thuis. Vanuit standplaats Hasselt voorziet hij het land al vele jaren van klank, woord en beeld.  Zingend in Noordkaap, Monza en Meuris. Sprekend over sterren en het heelal. Schrijvend van popmuziek over reportages tot columns. Regisserend van Man Bijt Hond tot Belpub.

JAN SWERTS is een Limburgse minimale pianist die zowel Wim Mertens als Joni Mitchell eert, maar ook hedendaagse klassieke componisten zoals Max Richter.  Zijn debuut 'Weg' (2010) en opvolger 'Anatomie van de Melancholie' (2013) werden door de muziekpers unaniem de hemel in geprezen.  Jan is ook docent aan de Katholieke Hoge School Limburg en WO I-kenner.

Foto's