Vegas Las lezingen - school & avond

Roel Van Bambost

Van gent naar hollywood (and beyond...)

NIEUWE LEZING !

Filmkenner Roel Van Bambost neemt u mee op een trip langsheen de sterren van het witte doek en wat erachter schuilgaat.

Een avondje cinéma, met een blik achter de schermen.


Roel Van Bambost vertelt op een boeiende en gepassioneerde wijze over zijn jeugd in Gent waar de wijkbioscopen bloeiden, die veel later vervangen werden door de multiplexen (Decascoop, Kinepolis…). In de jaren zestig, na studies aan de filmschool het RITS,  werd Roel regisseur van het legendarische filmprogramma “Première”, gepresenteerd door de al even legendarische Jo Röpcke. Als Roel in de jaren ’80 naar de filmfestivals van Cannes en Berlijn trekt, ontpopt hij zich als een volwaardige interviewer van de “stars”. Hollywood lokte en hij realiseerde de reeks “Celluloid Rock” over het gebruik van rockmuziek in de film. Hij kreeg hiervoor in 1981 de “H van Humo”.

Duizenden interviews later is Roel nog altijd een graag geziene gast op de internationale filmfestivals. Tijdens de lezing zal Roel onthullen hoe je de beroemde filmsterren voor de camera krijgt en wat ze al of niet willen vertellen. 

------

Raoul "Roel" Van Bambost  is een Vlaams zanger en filmkenner en recensent. Hij is vooral bekend als helft van het kleinkunstduo Miek en Roel.

Hij studeerde één jaar aan de universiteit maar ervoer dat als te theoretisch. Hij schakelde over naar het Brusselse HRITCS, waar hij van 1962 tot 1965 een opleiding volgde. Tijdens de jaren 60 en 70 vormde hij samen met zijn vrouw Monique Holvoet de succesrijke kleinkunstgroep Miek en Roel.

Van Bambost was van 1991 tot 2010 filmrecensent voor onder meer de VRT, waar hij Jo Röpcke opvolgde. Van 1991 tot 1996 presenteerde hij Première. Daarna werd dit langlopende programma afgevoerd en leverde Van Bambost elke woensdag korte bijdragen rond film in Het Journaal. In 2008 besliste de VRT om de rubriek stop te zetten. Zijn laatste filmrubriek presenteerde hij op woensdag 26 augustus 2009. Hij kondigde aan in de filmwereld te willen blijven vertoeven. Van Bambost beheert de vzw "Internationaal Filmgebeuren van Vlaanderen-Gent".

Van Bambost is gehuwd en heeft 2 zonen: David en Robin.

Loopbaan[bewerken]

1996-2009: filmrecensent voor radio en televisie 

Foto's

Agenda