Lezingen

Paul Beloy en Frank Van Laeken

Vuile zwarte

'Vuile zwarte': laten we 't eens over bananen hebben.

Een lezing over racisme in het Belgische voetbal.

Het is een verdoken probleem. Toch hoor je elk weekend wel ergens iemand 'Makak!' of 'Stomme neger!' roepen op onze voetbalvelden. Vaak zelfs op meerdere velden en uit meerdere kelen tegelijk. In het ophefmakende boek Vuile zwarte. Racisme in het Belgische voetbal hebben Paul Beloy en Frank Van Laeken een aantal recente gebeurtenissen uit het Belgische voetbal onderzocht, zowel in de hoogste divisie, als in het jeugdvoetbal. Daarnaast belichten ze racistische incidenten uit het verleden, zowel nationaal als internationaal. In de hoop dat ze ogen zullen openen en dat er eindelijk actie tegen ondernomen wordt.


Op het podium gaan Paul Beloy en Frank Van Laeken dieper in op deze problematiek, aan de hand van hallucinante voorbeelden. Maar ze belichten ook enkele positieve initiatieven. En op het eind geven ze een elftal suggesties om racisme daadwerkelijk aan te pakken: eenvoudige, goedkope ingrepen die weleens heel efficiënt kunnen blijken... als ze ooit zouden worden toegepast. Want racisme moet weg: uit het stadion én uit de samenleving. En een banaan dient om op te eten, niet om naar een zwarte voetballer te smijten.

 ------------------

 

Paul Beloy (59) kwam op zeer jonge leeftijd vanuit het pas onafhankelijke Congo naar België. Hij voetbalde professioneel bij KV Mechelen, Beerschot en Lierse, werd later community manager van (Germinal) Beerschot. Hij is nu coördinator anderstalige nieuwkomers op een atheneum in Hoboken en diversiteitscoach.

Frank Van Laeken (57) was o.m. hoofdredacteur van de VRT-sportredactie, de regionale zender TV Oost en de sportbetaalzender PRIME Sport (tegenwoordig: Play Sports). Vandaag is hij zelfstandig journalist. Hij publiceerde de voorbije jaren boeken over o.m. werkzoekende 50-plussers en financiële excessen in het topvoetbal.

Foto's