Theater

Opmaat

Woesten

Men grijpt geen tijd, tijd grijpt ons.

‘Tijd verglijdt. Je kan hem niet vatten. Klokken, kerktorens, pendules, zakhorloges. Ze kunnen niet verhinderen dat dagen en maanden en jaren, ontdaan van richting of doel, voorbij slieren zonder dat je ze kan omvatten. Men grijpt geen tijd, tijd grijpt ons.’

Woesten, de debuutroman van Kris Van Steenberge, was meteen bij verschijnen in 2013 een groot succes. Het verhaal lijkt op het eerste zicht een volkse vertelling, maar het is zoveel meer. De moed waarmee de verschillende hoofdfiguren proberen om het hoofd te bieden aan de vele beproevingen die ze op hun pad tegen komen is vaak heel ontroerend en zegt iets over de weerbaarheid van mensen tegenover het noodlot.

Ignace Cornelissen was van bij de eerste lezing overtuigd dat hier ook een prachtig toneelstuk uit kon gepuurd worden. Najaar 2019 worden mooie dromen waar.

Woesten speelt zich af in het dorp Woesten in de periode voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Elisabeth Mazereel wordt op haar achttiende verliefd op Guillaume Duponselle, een jonge dokter uit Brussel. Wanneer blijkt dat ze zwanger is van hem, vraagt hij haar ten huwelijk. Ze bevalt van een tweeling: Valentijn, een prachtige baby en zijn broertje die zo mismaakt is dat het ernaar uit ziet dat hij snel zal overlijden. Guillaume vindt ‘het gedrocht’ geen naam waard. Maar wat niemand verwacht gebeurt: Nameloos haalt het. Vanaf dan ontwikkelt zich een heuse thriller waarbij een van de hoofdpersonages om het leven wordt gebracht.

 

 

Het dorp Woesten in maquettestijl met de prominente kerktoren en de schoorsteen van de brouwerij worden belangrijke blikvangers op scène. Het dorp ontrafelt door de oorlog, een nieuwe tijd dringt zich op.

Woesten wordt een voorstelling in 4 delen, telkens verteld vanuit een ander perspectief. Als toeschouwer krijg je in elk luik enkele puzzelstukken aangereikt die in het laatste deel leiden tot de verrassende ontknoping.

Spel: Tom Van Bauwel, Katrien De Ruysscher, Bert Verbeke, Wito Geerts & Johannes Wirix-Speetjens • Regie: Ignace CornelissenTekst: Kris Van Steenberge en Ignace CornelissenProductie: HKM, OpMaat en Koortzz
Met steun van CC Warande - Turnhout
Foto
Eric Fimmers  

Foto's

Agenda