Lezingen

Majd Khalifeh - social media

Sociale media op de redactie: van je smartphone tot op het scherm.

Hoe worden beelden, foto’s en ooggetuigen via sociale media verzameld, geverifieerd en gebruikt in het nieuws ? Majd leert u door de bomen het bos te zien.

Majd Khalifeh (°1983) is een manusje van alles. Hij is verslaggever en onderzoeksjournalist, documentairemaker, spreker en auteur. Daarnaast spreekt hij ook 4 talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Een aanslag in Barcelona, een orkaan in de VS of een brand in een vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten. 

VRT-journalist en expert sociale media Majd Khalifeh maakt dagdagelijks gebruik van Facebook, Twitter en andere sociale media websites om nieuwsverhalen uit de hele wereld te kunnen berichten voor HET JOURNAAL en andere programma’s op de VRT-nieuwsdienst. 

Hij werkt als onderzoeksjournalist bij VRT voor verschillende nieuwsprogramma's. Zijn verhalen gaan vaak over de conflicten en gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen over terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. Zo was hij de eerste Belgische en Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk.

Majd is verantwoordelijk voor de outsourcing en verificatie van de UGC (User Generated Content) die ons voorgeschoteld wordt door de VRT. Over de jaren heen bouwde hij een ruime kennis op in de wereld van UGC-outsourcing en verificatie. Lange tijd was hij een actief lid van de EBU (European Broadcast Union) UGC Verification Network. 

Hij gebruikt zijn kennis over de UGC en sociale media om documentaires te maken. Als documentairemaker brengt hij vooral verhalen over "Belgische strijders in Syrië en Irak" en "het smokkelen van vluchtelingen".
Zo maakte hij voor Canvas al "Arabische liefde", "Reis naar Marokko" en "Stateless".

Majd Khalifeh is gastspreker en deelt zo zijn ervaring in UGC-outsourcing en verificatie op verschillende media-instellingen en topconferenties overal in België en Europa. Hij verspreidt zijn expertise en doet verschillende methodes uit de doeken:

  • Het vinden van een ooggetuige via geolocation search tools
  • De authenticiteit van een video of foto bevestigen
  • Hoe houd je online propaganda van terroristische organisties in de gaten
  • Verander je ooggetuige in een mojo-journalist (Mojo = Mobile Journalist)
  • ...

Foto : Koen Bauters ________________________________________________________________________________________________

Op eenvoudig verzoek werkt Majd Khalifeh voor u een lezing uit op maat. Hij kan hiervoor beroep doen op een grote parate kennis over onderwerpen als: het Syrische conflict, de vluchtelingencrisis, online propaganda door terroristenorganisaties en UGC in het nieuws. Hij is ook inzetbaar in panelgesprekken, debatten en workshops.

Foto's

Agenda