Lezingen

Majd Khalifeh

Herboren: hier komt een nieuw belg

In zijn lezing "Herboren" gebaseerd op zijn gelijknamig boek neemt Majd u mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht : van nieuwkomer tot actieve burger.

Zijn verhaal Herboren is een verhaal dat in deze tijden van polarisatie en vluchtelingenbashing, een tegenstem biedt. Een positief verhaal waar we allemaal iets van kunnen opsteken. Het boek Herboren: hier komt een nieuwe Belg kreeg veel weerklank in de media.

Dit is een uitzonderlijk verhaal.  Vluchtelingen, nieuwe Belgen, maar ook alle Belgen hebben hier een boodschap aan.

Het boek werd bekroond met de Liberales prijs.
Het is genomineerd voor een Lang Zullen We Lezen trofee in de categorie actualiteit.

Majd Khalifeh belandde als staatloze Palestijn op jonge leeftijd alleen in België, zonder ouders, met de verantwoordelijkheid over een jongere broer. Hij werd opgevangen in een asielcentrum en zocht vandaar uit zijn weg in een maatschappij waar hij niets van af wist. Majd Khalifeh zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: ‘vluchteling’. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon was doorgaan.

Hij begon een zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger. Hij zocht alles alleen uit en slaagde met glans. Momenteel is Majd VRT-journalist, documentairemaker, spreker en auteur en houder van diploma’s en de Belgische Nationaliteit. De eerste nationaliteit die hij ooit bezat.

Majd was te gast in De Afspraak op Canvas.  HIER kan u doorklikken naar de reportage.

Er verscheen een uitgebreid interview in Zeno/De Morgen op 23.09. U vindt het HIER terug.

Majd werd geïnterviewd in De Ochtend op Radio 1 - klik HIER om dit te herbeluisteren.

Radio 2 nodigde hem uit bij De Madammen - kijken luister HIER.

Foto : Koen Bauters _______________________________________________________________________________________________

Majd Khalifeh (°1983) is een manusje van alles. Hij is verslaggever en onderzoeksjournalist, documentairemaker, spreker en auteur. Daarnaast spreekt hij ook 4 talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Majd werkt als onderzoeksjournalist bij VRT voor verschillende nieuwsprogramma's. Zijn verhalen gaan vaak over de conflicten en gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen over terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. Zo was hij de eerste Belgische en Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk.

Foto's

Agenda