Lezingen

Majd Khalifeh

Herboren: hier komt een nieuw belg

September 2017 wordt "Herboren : Hier komt een nieuwe Belg" gelanceerd.  Dit boek van VRT- journalist Majd Khalifeh is een persoonlijk verhaal maar tevens het verhaal van vele vluchtelingen. De grootste vluchtelingenstroom sedert de Tweede Wereldoorlog doet zich nu voor en we zitten er midden in. 

In zijn lezing "Herboren" gebaseerd op zijn gelijknamig boek neemt Majd u mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht : van nieuwkomer tot actieve burger.

Dit is een uitzonderlijk verhaal.  Vluchtelingen, nieuwe Belgen, maar ook alle Belgen hebben hier een boodschap aan. U kan Majd Khalifeh NU boeken !

Het boek werd bekroond met de Liberales prijs !

Veertien jaar geleden kwam VRT-journalist en documentairemaker Majd Khalifeh aan in België op zoek naar een identiteit. Hij was op de vlucht voor het regime in Damascus waar hij als staatloze Palestijn na vele omzwervingen was beland. Die dag had het goedkoopste vliegticket bestemming Brussel. Zo simpel kan het zijn.

Een verhaal zoals dat van vele andere duizenden vluchtelingen die de laatste jaren de oversteek maken naar de Europese Unie. Wie zijn doel bereikt wordt “herboren” in een nieuwe maatschappij waar hij of zij amper iets van af weet.  Geen eenvoudige missie in deze tijden van terreur en polarisatie.

Majd Khalifeh zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt.  Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord : “vluchteling”. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld.  Het enige wat hij kon was doorgaan.  

Majd was te gast in De Afspraak op Canvas.  HIER kan u doorklikken naar de reportage.

Er verscheen een uitgebreid interview in Zeno/De Morgen op 23.09. U vindt het HIER terug.

Majd werd geïnterviewd in De Ochtend op Radio 1 - klik HIER om dit te herbeluisteren.

Radio 2 nodigde hem uit bij De Madammen - kijken luister HIER.

Foto : Koen Bauters _______________________________________________________________________________________________

Majd Khalifeh (°1983) is een manusje van alles. Hij is verslaggever en onderzoeksjournalist, documentairemaker, spreker en auteur. Daarnaast spreekt hij ook 4 talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Majd werkt als onderzoeksjournalist bij VRT voor verschillende nieuwsprogramma's. Zijn verhalen gaan vaak over de conflicten en gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen over terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. Zo was hij de eerste Belgische en Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk.

Foto's

Agenda