Lezingen

Ludwig Van Mechelen

Luisteren met je ogen, kijken met je oren

'Luisteren met je ogen, kijken met je oren' is een interactieve lezing waar de deelnemer betrokken wordt. Er wordt verwacht van de deelnemer dat
deze bij het luisteren naar muziekfragmenten noteert welk beeld de muziek oproept.
Bij het tonen van beelden zonder geluid, wordt de vraag gesteld aan het publiek welke muziek bij deze beelden zou kunnen passen.
Zo voelt elkeen hoe componisten een deel van hun inspiratie vonden.
Meteen krijg je een heel nieuw beeld over 'de' klassieke muziek en zal je voortaan intenser gaan luisteren.

Ken je Die Forellen van Franz Schubert? Hoor je ook de bergrivier in het lied? Schubert wandelde zeer veel in de natuur en de bossen en kwam met heel wat inspiratie thuis.

Misschien ken je wel het oratorium Die Jahreszeiten van Jozeph Haydn, zijn laatste grote werk. Een ode aan zeer veel, onder meer aan zijn geboortestreek. Hoor je dat in de muziek? Als je het landschap kent, dan hoor je het meteen...

Vivaldi en zijn jaargetijden, ook zij zitten vol inspiratie uit de natuur. Andere componisten zagen mooie kastelen of landerijen, of bezeerden hun zitvlak in de koetsen op hobbelige wegen. Muziek kan je zien en beelden kan je horen. Wil je het zelf ondervinden? Dat kan tijdens de lezing 'Luisteren met je ogen, kijken met je oren' door Ludwig Van Mechelen, Artistiek Directeur van het bekende webmagazine Klassiek Centraal.

Ook masterclass mogelijk!

De masterclass is een nieuw project dat met opmerkelijk succes is uitgetest.
De groep zou minimum 5 en maximum 12 personen moeten tellen.
Meer deelnemers is geen aanrader gezien het gaat om een zeer interactieve manier van werken. Het gaat om lesdagen van telkens 1,5 uur. De deelnemers krijgen daarbij ook huistaken (voorbereiding teksten en luisteroefeningen).
In de prijs zijn de brochure (op pdf en eventueel geprint), drie klassieke muziek cd's en een oorkonde inbegrepen. De lessen zijn op academisch niveau, maar een diploma wordt niet vereist voor de deelname.

Foto: Jeroen Selderslaghs

Foto's

Agenda

  • 19 Mar 2020 Ludwig Van Mechelen Wortegem-Petegem, hoevegebouw domein de ghellinck
  • 24 Sep 2020 Ludwig Van Mechelen Antwerpen, costa