Lezingen

Ludwig Van Mechelen

2 lezingen: luisteren met je ogen, kijken met je oren - beethoven

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig Van Beethoven geboren werd !

'Luisteren met je ogen, kijken met je oren' is een interactieve lezing waar de deelnemer betrokken wordt. Meteen krijg je een heel nieuw beeld over 'de' klassieke muziek en zal je voortaan intenser gaan luisteren.

Ludwig Van Mechelen is artistiek directeur en stichter van het webmagazine Klassiek Centraal. Alle lezingen worden rijkelijk voorzien allerhande muziekfragmenten!

BEETHOVEN
250 jaar feest van (muzikale) (r)evolutie
Brabantse wortels komen tot bloei in Duitsland en Oostenrijk… 

Ludwig Van Beethoven, muziekwonder met boerenwortels in Brabant. Zijn afstamming is Brabants, Mechels. De muzikaal getalenteerde Louis Van Beethoven die tot zijn 20ste in Mechelen woonde, was verbonden aan de Koraalschool van de Sint-Romboutskathedraal.

Het talent van de jonge Louis – of is het Lodewijk? - bleef niet onopgemerkt en zo werd hij via een korte tussenstop in Leuven en Luik, kapelmeester en zanger aan het hof van Bonn. Louis kreeg met zijn Duitse echtgenote een zoon Johann genaamd, ook vol talent, maar helaas, hij was een ‘notoir’ alcoholist en voedde de kleinzoon van Louis, Ludwig, tiranniek op. 

Ludwigs voorbeeld werd zijn grootvader, de Mechelaar Louis, wiens portret het leven lang in Ludwig nabijheid zou blijven. Ludwig Van Beethoven die al op jongere leeftijd begon te lijden aan tinnitus – zo rond zijn 19 jaar (door de schuld van zijn vader?) - was een rebel. Ooit dweepte hij met de Franse revolutionair Napoleon tot deze narcistische man zichzelf tot keizer kroonde.

De invloed van Mozart en de uitmuntende vakkennis van voornamelijk Jozef Haydn deden het aangeboren enorme talent van Beethoven verder ontwikkelen tot de man die de wijde wereld kent van zijn Vijfde Symfonie, de für Elise en het zogenaamde Europese volkslied.

De eeuwige vrijgezel was dat met de grootste tegenzin. Was het door zijn gehoorprobleem, zijn slordigheid, zijn overenthousiast of boos reageren dat geen vrouw haar aan hem wilde binden of was het zijn kieskeurigheid? Hij had het nogal voor minstens één bepaalde adellijke dame…

De natuur, de schoonheid van de toenmalige steden en dorpen, het waren allemaal inspiratiebronnen voor het genie van Van Beethoven. Net zoals de menselijke emoties, altijd heviger bij kunstenaars, zijn werk mee bepaalden en zo ook zijn gehoorprobleem. Doof? Hij was niet letterlijk doof (tenzij de 7 laatste jaren van zijn leven allicht wel). Hij kon ‘horen’ via een hoorn, maar hij leed aan de soms letterlijk gek makende tinnitus in extreme vorm. En dat? Dat hoor je ook in heel wat van zijn werken.

LUISTEREN MET JE OGEN, KIJKEN MET JE OREN

Er wordt verwacht van de deelnemer dat deze bij het luisteren naar muziekfragmenten noteert welk beeld de muziek oproept. 

Bij het tonen van beelden zonder geluid, wordt de vraag gesteld aan het publiek welke muziek bij deze beelden zou kunnen passen. 
Zo voelt elkeen hoe componisten een deel van hun inspiratie vonden. 
Meteen krijg je een heel nieuw beeld over 'de' klassieke muziek en zal je voortaan intenser gaan luisteren.

Ken je Die Forellen van Franz Schubert? Hoor je ook de bergrivier in het lied? Schubert wandelde zeer veel in de natuur en de bossen en kwam met heel wat inspiratie thuis.

Misschien ken je wel het oratorium Die Jahreszeiten van Jozeph Haydn, zijn laatste grote werk. Een ode aan zeer veel, onder meer aan zijn geboortestreek. Hoor je dat in de muziek? Als je het landschap kent, dan hoor je het meteen...

Vivaldi en zijn jaargetijden, ook zij zitten vol inspiratie uit de natuur. Andere componisten zagen mooie kastelen of landerijen, of bezeerden hun zitvlak in de koetsen op hobbelige wegen. Muziek kan je zien en beelden kan je horen. Wil je het zelf ondervinden? Dat kan tijdens de lezing 'Luisteren met je ogen, kijken met je oren' door Ludwig Van Mechelen, Artistiek Directeur van het bekende webmagazine Klassiek Centraal.

BIO
Ludwig van Mechelen is geboren (10.12.1960) en getogen te Mechelen in een gezin dat hem de nodige kansen gaf muziek te studeren en te beleven.

Op zesjarige leeftijd leerde hij notenleer en piano spelen, later koos hij als hoofdinstrument voor de viool. Door een zware armbreuk werd de motoriek van de rechterhand verstoord en stopte hij noodgedwongen de muziekstudie.

Daar hij geen praktische muziek kon uitvoeren op niveau en toch de muziek wilde dienen, volgde hij een avondcursus journalistiek en begon naamloos artikeltjes te schrijven als recensent van klassieke concerten en cd's vanaf 1989. Tot 2013 schreef hij regelmatig recensies over concerten en cd’s in het weekblad ‘t Pallieterke. In 2003 begon hij recensies over het Antwerpse klassieke muziekleven te schrijven op vraag van de webkrant Den Brabo.

Op voorstel van Den Brabo startte Ludwig Van Mechelen in juni 2006 Klassiek Centraal (www.klassiek-centraal.be) op als gespecialiseerd webmagazine voor klassieke muziekberichtgeving in en over Vlaanderen en in de beperktere mate Nederland.

Ludwig Van Mechelen is naast artistiek directeur van Klassiek Centraal ook organisator van de jaarlijkse Uitreiking Gouden Labels (juni). Het Gouden Label is meermaals vergeleken met onder meer de Edison Prijzen, de Echo-Preise en de Diapason D’or.

Foto: Jeroen Selderslaghs

Foto's