Lezingen

Ludwig Van Mechelen

2 lezingen: luisteren met je ogen, kijken met je oren - beethoven

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig Van Beethoven geboren werd !

'Luisteren met je ogen, kijken met je oren' is een interactieve lezing waar de deelnemer betrokken wordt. Meteen krijg je een heel nieuw beeld over 'de' klassieke muziek en zal je voortaan intenser gaan luisteren.

Ludwig Van Mechelen is artistiek directeur en stichter van het webmagazine Klassiek Centraal. Alle lezingen worden rijkelijk voorzien allerhande muziekfragmenten!

BEETHOVEN
250 jaar feest van (muzikale) (r)evolutie
Brabantse wortels komen tot bloei in Duitsland en Oostenrijk… 

Ludwig Van Beethoven, muziekwonder met boerenwortels in Brabant. Ooit dweepte hij met de Franse revolutionair Napoléon tot deze narcistische man zichzelf tot keizer kroonde. 
We reizen met de jonge Ludwig mee naar Wenen, de stad van zijn dromen. De stad van Haydn, Mozart en Salieri. De invloed van Mozart en de enorme vakkennis van voornamelijk Jozef Haydn deden het aangeboren enorme talent van Beethoven verder ontwikkelen tot de man die de wijde wereld kent van zijn vijfde symfonie en het zogenaamde Europese volkslied. 
Beethoven, de eeuwige vrijgezel. Kwam het door zijn gehoorprobleem, zijn slordigheid of was het zijn kieskeurigheid? Een vrouw moest minstens op het niveau staan van het geniaalste stuk muziek. 
Ja, Ludwig Van Beethoven, hij drukt zijn stempel op de muziekgeschiedenis als een Petrus als eerste paus in opvolging van de Messias Jezus.

De natuur, de schoonheid van de toenmalige steden en dorpen, het waren allemaal inspiratiebronnen voor het genie van Beethoven. Doof? Hij was niet doof, hij kon horen via een hoorn, maar hij leed aan de soms letterlijk gek makende tinnitus in extreme vorm. En dat? Dat hoor je ook in heel wat van zijn werken.

 

 

LUISTEREN MET JE OGEN, KIJKEN MET JE OREN

Er wordt verwacht van de deelnemer dat deze bij het luisteren naar muziekfragmenten noteert welk beeld de muziek oproept. 

Bij het tonen van beelden zonder geluid, wordt de vraag gesteld aan het publiek welke muziek bij deze beelden zou kunnen passen. 
Zo voelt elkeen hoe componisten een deel van hun inspiratie vonden. 
Meteen krijg je een heel nieuw beeld over 'de' klassieke muziek en zal je voortaan intenser gaan luisteren.

Ken je Die Forellen van Franz Schubert? Hoor je ook de bergrivier in het lied? Schubert wandelde zeer veel in de natuur en de bossen en kwam met heel wat inspiratie thuis.

Misschien ken je wel het oratorium Die Jahreszeiten van Jozeph Haydn, zijn laatste grote werk. Een ode aan zeer veel, onder meer aan zijn geboortestreek. Hoor je dat in de muziek? Als je het landschap kent, dan hoor je het meteen...

Vivaldi en zijn jaargetijden, ook zij zitten vol inspiratie uit de natuur. Andere componisten zagen mooie kastelen of landerijen, of bezeerden hun zitvlak in de koetsen op hobbelige wegen. Muziek kan je zien en beelden kan je horen. Wil je het zelf ondervinden? Dat kan tijdens de lezing 'Luisteren met je ogen, kijken met je oren' door Ludwig Van Mechelen, Artistiek Directeur van het bekende webmagazine Klassiek Centraal.

Foto: Jeroen Selderslaghs

Foto's

Agenda

  • 19 Mar 2020 Ludwig Van Mechelen Wortegem-Petegem, hoevegebouw domein de ghellinck
  • 24 Sep 2020 Ludwig Van Mechelen Antwerpen, costa