Theater

Lien Thys & Tim Bogaerts

Riten

In RITEN wordt een acteurscollectief in staat van beschuldiging gesteld.

Na een ophefmakende passage worden ze door een onderzoeksrechter aan een spervuur van vragen onderworpen.

Via een spel waar fictie en realiteit onopgemerkt in elkaar overlopen vragen Lien en Tim zich af hoe ver de grenzen van onze vrijheid nog reiken?
Spartelend zoeken ze zich een weg in het onoverzichtelijke fenomeen cancel culture.
Terwijl het publiek als onderzoeksrechter toekijkt, wordt er ingespeeld op hun onzekerheden en lijkt plots alles te wankelen.

 

Met RITEN duiken Lien en Tim opnieuw in het oeuvre van cineast Ingmar Bergman.
Na hun eerste worp Na de repetitie, afgelopen editie geselecteerd voor het TheaterFestival, zetten ze ook dit keer het scenario van de filmmaker stevig naar eigen hand.
Spelend gaan ze op zoek naar een herinterpretatie die refereert aan de praktijken in het theater en de wereld ver daarbuiten.
Gewapend met humor, durf en speelse erotiek maakt dit duo Bergman relatable.

Lien Thys en Tim Bogaerts leerden elkaar kennen tijdens Montignards#3, het ontwikkelingstraject voor nieuwe theatermakers bij Monty Kultuurfaktorij. Daar kwamen ze voor het eerst in aanraking met het werk van Ingmar Bergman. Na de repetitie naar de gelijknamige film van Bergman werd geselecteerd voor #nieuwjong op Het Theaterfestival 2021. In 2023 maken en spelen ze hun tweede Bergman-adapatie RITEN.

Filip Tielens, De Standaard, 21/9/2020 (over Na de repetitie) 

"Thys en Bogaerts zijn nog maar net afgestudeerd, maar tonen in dit sprankelende duet hun spelerskwaliteiten. Ook de vorm is doordacht: wij bekijken hen vanop een tribune op de scène, terwijl zij de hele zaal bespelen." 

Credits
Creatie: Lien Thys (LAZARUS, Abattoir Fermé, hetpaleis, Het Nationale Theater, De Mannschaft en Theater Stap) & Tim Bogaerts (NTGent, KVS, Ultima Vez/Wim Vandekeybus, De Warme Winkel, playField. en Compagnie Lodewijk/Louis)
Spel: Lien Thys, Tim Bogaerts + extra speler
Lichtontwerp: Hanne Dick
Artistiek advies: Marie Pien

Coproductie Monty : PREMIERE 2, 3, 4 maart 2023

Foto's