Lezingen in de openluchtuniversiteit

Op pad met sterke sprekers

Wie graag iets bijleert of een onderhoudend betoog aanhoort is vaak veroordeeld om binnenskamers te blijven.  Omdat het aloude adagio "Een gezonde geest in een gezond lichaam" nog steeds een waarheid als een koe blijkt, trekken boeiende sprekers samen met u de hort op !

Zo kan u op wiskundewandeling met de wisantroop Roby Roels, leidt An Oelaerts u doorheen onze nog weinige resterende natuur en waagt u zich met verkeersdeskundige Kris Peeters doorheen de stadsjungle.

Wiskundige Roby Roels is verbonden aan de KH Leuven maar was in een vorig leven ook weerman bij VT4.  Totaal onverwacht stond hij van de ene op de andere dag plots duizenden mensen toe te spreken.  Spreken voor mensen is dan ook een passie en als hij daarbij op jong en oud een flinter passie kan overbrengen voor de wiskunde dan doet hij dat met veel plezier.  

Onderweg zal hij bewijzen, al dan niet uit het ongerijmde,  dat de wiskunde overal voor het rapen ligt. De WISantroop verklapt de sterke verhalen achter die wiskunde. Bovendien mag je erop rekenen dat Roby onderweg trakteert op een paar wiskundige gedichten waarbij vooral Drs. P een pleitbezorger bleek de mathematische poëzie.

HIER ziet u Roby aan het werk in Leuven in Het Land van de Nieuwsgierigheid voor Radio 1.

Krantencolumniste An Olaerts verschool zich jarenlang in pyjama in eigen huis maar om uit de val van elke thuiswerker te ontsnappen sloot ze zich ook aan bij een vogelclub.  Zo werd ze gedwongen de vrije natuur in te gaan op zoek naar gevleugelde soorten die zich vaak moeilijk laten kennen maar eens gespot een mijlpaal vastleggen in het leven van elke passionele vogelaar. Gewapend met Elseviers vogelgids en goede stapschoenen begeeft u zich met haar op modderige paden en in loverrijke bossen op zoek naar die ene soort. Onderweg vertelt An niet alleen over vogels maar leest ze ook columns voor uit haar rijk repertoire (De Standaard, Het Belang van Limburg, De Morgen...) en zal ze u ongetwijfeld een lach ontlokken.

HIER volgt u de wandeling van An Olaerts in Bree voor CC De Breughel.

Mobiliteitsexpert Kris Peeters neemt u mee op wandelbuffet waarbij we ons laven aan de klank van de stad of de stilte van het dorp en ons te goed doen aan wat de verkeersjungle aan lekkers biedt.Kris Peeters laat je je eigen omgeving met andere ogen zien. Samen met jou hakt hij zich een weg door het woud van borden, waadt hij door de verkeersstroom en strandt hij af en toe op een verkeerseiland. Tussen de 4x4’s wijst hij op zebra’s, giraffen en olifantenpaadjes en maakt je stapsgewijs vertrouwd met de wisselwerking tussen mobiliteit en stedenbouw, tussen verkeer en architectuur, tussen mensen en infrastructuur. Kortom, hij maakt je letterlijk en figuurlijk streetwise. Na de wandeling zal wat alledaagse is nooit nog vanzelfsprekend zijn.

PS. De wandeling kan ook virtueel gebeuren aan de hand van een powerpointpresentatie-op-maat-van-uw-stek.  (capaciteit: 150)

Voor de speellijsten kan u terecht op deze site bij Vegas Las sprekers, daar klikt u de respectievelijke spreker aan.

Foto's