Theater, Kinderen

Kwinten Van Heden

Crux

Op een zaterdagochtend zit ik bij nonkel thuis
hij komt de keuken uit met limonade, een schetsblok en een potlood
zal ik een paard tekenen vraag ik
dat is het eerste wat er in mij opkomt want dat kan ik goed
weet ge wat? teken mij
ge moet zo verbaasd niet kijken zegt hij
ge wilt toch kunstenaar worden? wel

Er gaat een schokgolf door Vlaanderen wanneer Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, door zijn neef Mark beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Toenmalig aartsbisschop Danneels probeert de gemoederen nog te bedaren, maar the damage is done. De kerk hult zich dan maar in stilzwijgen, terwijl Mark zijn woede uitschreeuwt in een roman. 

Bekijk HIER de reportage van ROB TV.

Nu 7 jaar later doet Kwinten Van Heden een poging om het onbegrijpelijke te begrijpen. Veel meer dan een feitenrelaas is CruX een herkenbaar verhaal over slachtoffers en daders. Of hoe relatief dergelijke begrippen soms wel kunnen zijn. 

“Met uitzonderlijk scherpe pen fileert Kwinten een bijzonder gevoelig thema. We krijgen met CruX  een sterk staaltje teksttheater  dat ver wegblijft van het moraliserend vingertje, maar net de menselijkheid in het debat opzoekt.  De toeschouwer kijkt de personages één voor één in de ogen als ze letterlijk bij hen mee aan tafel schuift.” –  Barbara Vandendriessche, Barre Weldaad

“Ik ben zo blij dat ik dit gezien heb.” –  Ingrid Laureys, programmator CC Mortsel

"We hebben het er op de weg terug naar huis de hele tijd over gehad. Als een voorstelling dat kan doen, weet je gewoon dat het heel goed was. Het is actueel, pakkend en goed gespeeld. Bij elk van de drie personages ga je gewoon mee met het verhaal." - David De Landsheere, GC De Kluize, Oosterzele

Kwinten Van Heden, pas afgestudeerd als bachelor bij Luca Drama in Leuven, speelde reeds bij  Het Gevolg, Het Paleis en Het Marthatentatief en was een tijd lang te zien in Thuis.  

Deze voorstelling kan gespeeld worden op unieke locaties maar dat is geen must ! 

Een nagesprek met Kwinten is mogelijk. Het publiek kan dan vragen stellen, een discussie laten ontstaan, ... Eventueel in samenspraak Rik Devillé, priester op rust en activist voor mensenrechten in de kerk.

Reactie Mieke Dobbels, CC Middelkerke : 

 

Kwinten Van Heden heeft met 'Curx' een voorstelling gemaakt die aan de ribben kleeft.
Hij verweeft het heikele thema 'misbruik in de kerk' in een schitterende aartsmoeilijke balans.
Elk woord is zo secuur gekozen dat je, hoewel het onderwerp misselijkmakend is, geen moment wegkijkt.
Zijn personages zijn indrukwekkend en sereen tegelijk.
Emotioneel maar op geen enkel moment jagend op effect.

 

Verhaal & spel: Kwinten Van Heden 
Coach: Kris Cuppens 

Foto's

Media