Theater, Kinderen

Kwinten Van Heden

Crux

Op een zaterdagochtend zit ik bij nonkel thuis
hij komt de keuken uit met limonade, een schetsblok en een potlood
zal ik een paard tekenen vraag ik
dat is het eerste wat er in mij opkomt want dat kan ik goed
weet ge wat? teken mij
ge moet zo verbaasd niet kijken zegt hij
ge wilt toch kunstenaar worden? wel

Er gaat een schokgolf door Vlaanderen wanneer de bisschop , door zijn neef beschuldigd wordt van seksueel misbruik. De aartsbisschop probeert de gemoederen nog te bedaren, maar the damage is done. De kerk hult zich dan maar in stilzwijgen, terwijl de neef zijn woede uitschreeuwt in een roman.

Bekijk HIER de reportage van ROB TV.

7 jaar later doet Kwinten Van Heden een poging om het onbegrijpelijke te begrijpen. Veel meer dan een feitenrelaas is CruX een herkenbaar verhaal over slachtoffers en daders. Of hoe relatief dergelijke begrippen soms wel kunnen zijn.

Kwinten Van Heden, pas afgestudeerd als bachelor bij Luca Drama in Leuven, speelde reeds bij Het Gevolg, Het Paleis en Het Marthatentatief en was een tijd lang te zien in Thuis.

Deze voorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met Luca Drama, kan gespeeld worden op unieke locaties: kerk, kapel, school, refter, abdij, kathedraal, basiliek, kerkhof, begijnhof,....

Een nagesprek met Kwinten is mogelijk. Het publiek kan dan vragen stellen, een discussie laten ontstaan, ... Eventueel in samenspraak met een psychologe die gespecialiseerd is in grensoverschrijdend gedrag.

"CruX slaagt er met een minimum aan middelen, met een perfect gedoseerde tekst en met een sobere belichaming van de personages erin om de gevolgen van misbruik voelbaar op scène te brengen. " - Jan Gheysen - KW

Rik Devillé, oprichter van de groep “Mensenrechten in de Kerk”, veel lof voor het stuk. “De inhoud, maar ook de wijze waarop het gebracht wordt, is een statement zowel op gebied van woordkunst als op gebied van sociale alertheid. U trekt iedereen mee in een wereld waar niemand wil in wonen. Een wereld waar getraumatiseerde mensen in gevangen zitten”, aldus Devillé.

Reacties
Met uitzonderlijk scherpe pen fileert Kwinten een bijzonder gevoelig thema. We krijgen met CruX een sterk staaltje teksttheater dat ver wegblijft van het moraliserend vingertje, maar net de menselijkheid in het debat opzoekt. De toeschouwer kijkt de personages één voor één in de ogen als ze letterlijk bij hem mee aan tafel schuiven. 
– Barbara Vandendriessche (Barre Weldaad)

Ik ben zo blij dat ik dit gezien heb. – Ingrid Laureys (programmator CC Mortsel)

We hebben het er op de weg terug naar huis de hele tijd over gehad. Als een voorstelling dat kan doen, weet je gewoon dat het heel goed was. Het is actueel, pakkend en goed gespeeld. Bij elk van de drie personages ga je gewoon mee met het verhaal. – David De Landsheere, (GC De Kluize, Oosterzele)

Verhaal & spelKwinten Van Heden
CoachKris Cuppens

 

Foto's

Media

Agenda

Downloads