Kinderen

Kwinten Van Heden & Els Olaerts

Oscar en oma rozerood (10+)

De tienjarige jongen Oscar is met terminale leukemie gekluisterd aan zijn ziekenhuisbed. Dan komt Oma Rozerood langs. Ze neemt de jongen mee naar een wereld waarin alles mogelijk lijkt. Dat je op één dag zomaar tien jaar ouder kan worden, bijvoorbeeld. Een mensenleven – met zijn ups en downs – wordt beleefd door de fantasierijke, naïeve ogen van een jongen die op sterven ligt. Essentiële vragen komen aan bod. Wat maakt het leven de moeite waard, is er een God en op welke manier kan die God dan troost bieden, wat betekent ‘graag zien’, hoe kunnen we als ouders onze kinderen beschermen en omgekeerd. 

CO-PRODDUCTIE 30CC Leuven, CC Het Gasthuis Aarschot en VZW Rozerood. I.s.m. Fabuleus, UZ en UZA

Met steun van de Vlaamse Overheid
Première : 5 & 6/11/2020 Rode Hond Festival Leuven 

De tienjarige jongen Oscar is met terminale leukemie gekluisterd aan zijn ziekenhuisbed. Dan komt  Oma Rozerood langs. Ze neemt de jongen mee naar een wereld waarin alles mogelijk lijkt. Dat je op één dag zomaar tien jaar ouder kan worden, bijvoorbeeld. Een mensenleven – met zijn ups en downs – wordt beleefd door de fantasierijke, naïeve ogen van een jongen die op sterven ligt. Essentiële vragen komen aan bod. Wat maakt het leven de moeite waard, is er een God en op welke manier kan die God dan troost bieden, wat betekent ‘graag zien’, hoe kunnen we als ouders onze kinderen beschermen en omgekeerd. 

In nauwe samenwerking met kankerpatiënten van UZ Leuven en UZA bewerkt Kwinten dit verhaal van Eric-Emmanuel Schmitt tot een modern theatersprookje.  

Kwinten schreef en bracht reeds CruX, een monoloog over de zaak-Vangheluwe. Hij speelde ook bij fABULEUS en Het Martha!tentatief. Voor HETGEVOLG/het paleis toerde hij samen met Sien Eggers met Wit is altijd schoon. Met Oscar en Oma Rozerood kiest Van Heden voor een pareltje uit de literatuur, gekend bij secundaire scholieren. 

Els Olaerts heeft een rijk gevulde carrière op de planken en op televisie.Ze werkte met grote regisseurs als Ivo Van Hove en Guy Cassiers, speelde voor grote huizen als NTG, KVS, ’t Arsenaal, Het Toneelhuis…en raakte bij het grote publiek bekend als het lief van Witse. Daarnaast speelde ze recent een van de hoofdrollen in de serie Gent West. De scène is haar biotoop.

Joris Vandenbrande is eindregisseur. Deze theatermaker maakte jarenlang straffe voorstellingen voor o.a. hetpaleis en is lid van Lazarus.  Hij is gepokt en gemazeld door het jeugdtheater; de ideale man om zijn stempel op Oscar en Oma Rozerood te drukken.

Timme Afschrift is dé grote naam in de theaterwereld als het gaat om unieke en prachtige decors in een bijzonder sfeervolle belichting. Niet te verwonderen dus dat hij al tekende voor de scenografie bij producties van Arne Sierens, Compagnie Cecilia en Fabuleus.

Verhaal: Eric-Emmanuel Schmitt
Bewerking & concept: Kwinten Van Heden 
Spel: Kwinten Van Heden & Els Olaerts
Coach: Joris Vandenbrande
Scèneografie: Timme Afschrift
Muziek: Zentrum Lectro
Grafische Vormgeving: Tania Verhelst

Foto's

Agenda