Lezingen

Kurt Van Eeghem - het AT

‘het amerikaans theater’, een verhaal van kurt van eeghem

Geniet van een wervelende duik in het verleden en luister hoe meesterverteller Kurt Van Eeghem u onderdompelt in een historisch stukje TV-verleden van Vlaanderen.

Aan de Dikkelindelaan in Brussel verkommert een prachtig theater waar, gedurende tientallen jaren, Vlaamse televisiegeschiedenis werd geschreven. Legendes als Pros Verbrugghen, Paula Semer, Jan Theys, Luc Appermont en anderen brachten ‘rechtstreeks vanuit het Amerikaans Theater’ memorabele programma’s naar de huiskamer. Dan installeerde Vlaanderen zich proper gewassen voor de buis en genoot.
Nu groeien de bomen er uit het dak. 

Kurt Van Eeghem bewaart de mooiste herinneringen aan de honderden programma’s die hij in het Amerikaans Theater mocht presenteren. Hij kan de prachtige studio maar niet uit zijn geheugen bannen.

Daarom brengt hij de boeiende geschiedenis van het ‘Amerikaans Theater’ – na de ‘Expo 58’ schonken de Amerikanen hun paviljoen voor een symbolische dollar aan ons land – en de vele programma’s met de grootste vedetten en de meest hilarische humoristen, terug tot leven in een wervelende vertelling. 

Iedere Vlaming herinnert zich de mooie familiemomenten voor de buis. Misschien schreef hij of zij wel zelf een ‘gele briefkaart’ naar Meester van Backlé’ of trok hij of zij naar Brussel voor een uitzending van ‘Canzonissima’ of de ‘3 Wijzen’. In ‘Het Amerikaans Theater’ komen de souvenirs vanzelf bovendrijven.

Foto's