Muziek

Kurt Van Eeghem, Elien Boermans & Band

Het amerikaans theater

Het Amerikaans Theater of… ’t AT. In het ‘Amerikaans Theater’, een sprankelende zaalshow vertelt Kurt Van Eeghem de wervelende geschiedenis van deze iconische studio. Hilarische verhalen en herinneringen ‘aan leuke liedjes, melodietjes uit een vervlogen tijd’.

1958 en België is het middelpunt van de wereld. 44 Miljoen mensen uit alle hoeken van de wereld vergapen zich in Brussel aan de Sputnik, aan de eerste computers en de vele wonderen van ‘den elektriek’. Huismoeders lonken naar koelkasten, wasmachines en stofzuigers, hun leven wordt gemakkelijker. In het Amerikaans Paviljoen ontdekken ze de grootste nieuwigheid, de kleurentelevisie, een wonder. 

Enkele jaren later is de Heizelvlakte terug leeg. De zilveren bollen van het Atomium en Het Amerikaans Theater zijn de enige getuigen van de grootste wereldtentoonstelling ooit.

In het Amerikaans Theater, een ronde TV-studio, brachten Hollywoodsterren hun kunsten. De BRT kreeg het AT ter beschikking, alle grote showprogramma’s worden er opgenomen en vaak rechtstreeks uitgezonden. Elke zaterdag zit Vlaanderen fris gewassen en breed lachend voor de buis om er de tientallen vedetten te bewonderen in de legendarische programma’s van Tony Corsari, Jan Theys, Henk van Montfoort en Pros Verbruggen. Wie herinnert zich niet Canzonissima en Honderdduizend of Niets of Hallo met Henk en Ontdek de Ster? Vlaanderen leerde Jo Leemans, Will Tura, Rina Pia, Louis Neefs, Marva en Joe Harris kennen maar ook een nieuwe generatie TV-presentators als Luc Appermont, Bart Peeters en Kurt Van Eeghem. Gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé zorgde ervoor dat alles correct verliep.

Uiteraard vermeldt Kurt zijn eigen strapatsen in programma’s als ‘Hitring’, ‘Namen Noemen’ en ‘De drie Wijzen’. Maar het ‘Amerikaans Theater’ is vooral een wervelende show vol muziek, dans en feest. Het combo van de fenomenale vibrafonist Carlo Willems en de okselfrisse zangeres Elien Boermans zorgen voor vuurwerk in een nostalgische trip naar een Vlaanderen vol hoop. 

Met: Kurt Van Eeghem, Elien Boermans, Carlo Willems, Bart Vandermeulen & Karl Stroobants
Foto: Jimmy Kets

Foto's