Lezingen

Kristien Hemmerechts

Diverse lezingen : borst, hubertina,..

BORST : In oktober 2015 kreeg Kristien Hemmerechts de diagnose borstkanker.

Dat was uiteraard geen prettig nieuws, maar de ervaring heeft haar ook veel geleerd, onder andere over de onwennigheid van haar gezonde medemens. Ze ontdekte een kleine nieuwe missie: vertellen hoe je het best kunt reageren wanneer een vriend, vriendin, kennis of collega kanker blijkt te hebben. 

HUBERTINA : Het leven van verzetsstrijdster, Hubertia Aretz.

BORST : Wat kun je beter niet zeggen of doen, en wat doe/zeg je wel. Voor haar lag de sleutel in aanvaarding: aanvaard wat er met je gebeurt. En verder: ga aankloppen bij een bekwame oncoloog, onderga alle onderzoeken, maar probeer ook jezelf te blijven, de persoon die je was en bent, en niet alleen een patiënt.

In 2016 is Kristien Hemmerechts ook ambassadrice van Pink Ribbon.

Haar Ted Talk over Kanker en je omgeving vind je ook op deze site.

Het lot heeft Kristien al heel wat klappen toebedeeld.  Ze verloor twee zoontjes, haar zus kwam terecht in de psychiatrie, ze moest afscheid nemen van haar tweede man - dichter Herman de Coninck- en toen kreeg ze het verdict dat ze borstkanker had. 

De periode van het vaststellen van de borstkanker tot de laatste bestraling beschrijft Kristien in Borst, een verhaal dat terug te vinden is in haar nieuwste boek 'Er gebeurde dit, er gebeurde dat'. 

Ze komt tot inzichten die ze evengoed weer overboord gooit maar alles wijst toch in dezelfde richting.  Je moet het alleen doen, het is jouw lichaam en niemand kan het voor jou voelen.  Hoe je hierop als buitenstaander, vriend of kennis best kan reageren, daar kan deze lezing wel een leidraad voor bieden !

Klik HIER voor de reportage in De Afspraak ! 

---

HUBERTINA : Deze Duitse vrouw die naar België kwam, groeide op in een bed van antisemitisme dat in de tijd voor WOII gemeengoed was in Europa. Hubertina had echter ook een sterk katholiek rechtvaardigheidsgevoel dat haar opriep om te strijden tegen de deportatie van Joodse kinderen. Daarvoor werd ze zelf opgepakt en gedeporteerd naar Ravensbroeck om later ook in wapenfabrieken in zoutmijnen onder de grond verplicht tewerkgesteld te worden. Ze ontsnapt ter nauwernood aan de dood en na de oorlog en haar terugkeer in België kiest ze raar maar waar de kant van de collaborateurs. Dat kan verklaard worden vanuit haar drang tot verzoening en een sterk anti-communistisch gevoel dat dan weer ontstond vanuit een militant katholicisme.

Op zijn minst dus een boeiend personage dat haar neerslag krijgt in een nieuw boek "Hubertina" en een nieuwe lezing van Kristien Hemmerechts.

---

Kristien is schrijver, en doceert creatief schrijven aan de toneelschool van Antwerpen en aan de KULeuven.

_______________________________________________________________________

Foto's

Media

Downloads