Lezingen

Kristien Hemmerechts - collaboratie

Het verdriet van vlaanderen

De deelname van Hein en Toon Van den Brempt aan de succesvolle Canvasreeks ‘Kinderen van de collaboratie’ is niet onopgemerkt gebleven. In het besef dat er veel meer te vertellen en te ontdekken viel, namen ze schrijfster Kristien Hemmerechts in de arm. Samen gingen ze op pad en op zoek naar de waarheid achter de taboes, de halve waarheden, de leugens en de mythes.

Met deze voorstelling vertelt Kristien over hun zoektocht. .
Foto’s en tekeningen  werpen soms een zacht, dan weer een scherp licht op deze tumultueuze en bij wijlen verscheurende familiegeschiedenis. 

Vlaanderen heeft een lange traditie van zwijgen en toedekken wanneer het over de collaboratie gaat. Met ongekende moed en doortastendheid wordt de stilte doorbroken.

Over het waarom geeft Toon deze aangrijpende toelichting: ‘Ik denk dat Vlaanderen de laatste tientallen jaren de kans heeft laten liggen om de betrokkenheid van duizenden Vlamingen bij de Duitse bezetting en bij de holocaust en bij de Jodenvervolging uit te puren, om de waarheid daarover aan het licht te brengen. Ik vind dat een bijna schandalige tekortkoming, omdat daardoor de indruk wordt gewekt dat wij, het is te zeggen, onze ouders, daar niks mee te maken hadden. Want dat was Hitler. Terwijl we daar verdorie wel een rol in spelen, gespeeld hebben. Zoals we vandaag ook hoe langer hoe meer met lede ogen aanzien wat er in de wereld gebeurt en niet eens zo ver van ons. In feite zijn wij allemaal medeverantwoordelijk voor wat er een aantal tientallen jaren geleden in Joegoslavië is gebeurd, en voor wat er nu in Syrië gebeurt en in het Midden-Oosten in het algemeen. Dat is één van de lessen die we moeten trekken. We moeten durven onze eigen betrokkenheid in heel die zaak aan het licht brengen en daarnaar kijken en daarover discuteren. Anders gaan we nooit tot een vergelijk komen over wat er daar juist gebeurd is en niet gebeurd is. Dat wordt allemaal nog altijd angstvallig toegedekt.’

Tijd om de waarheid over die zwarte (!) bladzijden in onze nationale geschiedenis bloot te leggen en er de vele, vaak tegenstrijdige, gezichten van te laten zien.

Het gelijknamige boek verscheen op 20 februari 2019 bij uitgeverij De Geus.

Het boek ‘Het verdriet van Vlaanderen’ kwam tot stand dank zij het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere journalistiek

Reacties publiek:
"Wat een mooie en integere voorstelling.
Zowel qua vorm als qua inhoud eenvoudig, recht toe recht aan, maar vooral zeer kwetsbaar en zeer toegankelijk. Ook voor een jonger publiek - dit laatste vind ik zeer belangrijk.
Ik hoop dat jullie de schoolgemeenschappen ervan kunnen overtuigen deze voorstelling te brengen.
Wat me vooral trof is de manier waarop je dit "ontzettende" verleden benadert: respectvol, met af en toe wat humor en met begrip. Dit laatste is allesbehalve vanzelfsprekend.
Mijn dank daarvoor.  - Peter Rouffaer
 

"Proficiat met die prachtige voorstelling: beklijvend, rauw, eerlijk, menselijk, warm, ontroerend...
Ik heb er al verscheidene mensen over gesproken. Het doet je nadenken...Oorlog doet wat met een mens. Aan wiens kant zal je staan? Wat drijft er iemand om voor die andere kant te kiezen? Moeilijk om op te antwoorden als je niet in die situatie staat...
Héél pakkend de passage met Marcel..." - toeschouwer

Reacties publiek - première Leuven
‘Even stil na de sobere, diepgaande voorstelling van Kristien Hemmerechts.’ Bert Cornillie, Kessel-Lo ‘

‘Kunnen we zeggen dat we genoten hebben van jullie presentatie gisterenavond, wanneer het onderwerp van die presentatie een van de rauwste perioden uit jullie en ons aller geschiedenis is? Toch wel, menen wij - en dat heeft alles te maken met de aandoenlijke eerlijkheid en met de artistieke (ik aarzel geen ogenblik om dat woord te gebruiken) kwaliteit van de presentatie, van jullie drieën, zowel het verbale gedeelte als de muziek. Na jullie statement hebben in dit land al dan niet hardnekkige aanhangers van het bruine en soortgelijke gedachtegoed een poot minder om op te staan. Dat is geen kleine verdienste. Van harte gefeliciteerd.  PS Eerste indruk na 30 pagina's lectuur van het boek van Kristien Hemmerechts: een must-read!’ - Louis en Monique Dieltjens, Kessel-Lo

Foto's

Agenda

Downloads