Theater

Katelijne Verbeke & Warre Borgmans

Een heilige avond

Het is Kerstavond. Een vrouw, hoogleraar politieke filosofie, is uit haar taxi gehaald door de politie en wordt verhoord op het bureau. Haar ondervrager lijkt alles van haar te weten. Hij is ervan overtuigd dat zij samen met haar ex-man een terroristische aanslag heeft beraamd en dat precies om middernacht ergens in de stad een bom zal ontploffen. Of toch niet? Het is half elf, hij heeft slechts anderhalf uur om dat uit te vinden. Ondertussen tikt de klok onontkoombaar de tijd weg.

“Zulke spannende en inspirerende negentig minuten heeft men in geen tijden op het toneel gezien.” – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Een Heilige Avond is het nieuwe toneelstuk van de internationale bestsellerauteur/filosoof Daniel Kehlmann, onder meer bekend van de romans Het Meten van de Wereld, Roem en Tijl. Kehlmann zet in zijn toneelstuk de belangen van de staat in de strijd tegen terrorisme tegenover het recht op privacy van het individu.

‚ÄčAnderhalf uur spelen een man en een vrouw een kat- en muisspelletje met elkaar.

Onvermijdelijk raken ze daarbij ook heel persoonlijke onderwerpen aan.

Een heilige avond is van de hand van de  bestsellerauteur/filosoof Daniel Kehlmann, onder meer bekend van de romans Het Meten van de Wereld, Roem en Tijl. Kehlmann zet in zijn toneelstuk de belangen van de staat in de strijd tegen terrorisme tegenover het recht op privacy van het individu.

Katelijne Verbeke en Warre Borgmans deelden reeds vaak de planken. Dat gaf al meermaals vonken. In Agatha van Margriet Duras vervulden ze een verboden liefde en in Husbands & Wives holden ze lichtvoetig van huwelijk naar echtscheiding. Een heilige avond brengt hen opnieuw samen in een confrontatie die alsmaar dwingerder wordt.

Uit de Duitse pers:
“In geniaal proza zet Kehlmann een Kafka-achtig stuk over de controlestaat neer.”
“IJzersterk stuk dat niet actueler kon zijn.”
 “Well-made play toont niet alleen het dilemma, maar stelt ook heel genuanceerd de juiste vragen.”

Originele titel: Heilig Abend
Tekst: Daniel Kehlmann
Regie: Johan Van Assche
Spel: Katelijne Verbeke en Warre Borgmans 
Vormgeving: Els Van Buggenhout
Kostuums: Els Van Buggenhout

Techniek : Stef Appelen en Ward Neyrinck

Foto: Jimmy Kets

Foto's

Agenda