Lezingen

Karl Symons

Kalahari dromen

Karl Symons op stap met drie generaties bosjesmannen. 

Als kind raakte Karl in de ban van een reeks zwart-wit foto’s van bosjesmannen uit de Kalahari woestijn. 40 jaar later trekt hij met de familie Kruiper, zijn jeugdhelden, 2 maanden lang naar de plaatsen waar deze familie eeuwenlang rondtrok vooraleer buitenstaanders in hun thuisland arriveerden. De Kruipers herleefden en toonden zich experts van het Kalaharigebied, met een verbluffend historisch besef, een onfeilbaar geheugen, meesters in natuurbeheer en uitzonderlijk onderlegd in het spoorzoeken. Een epische expeditie waar Karl u graag op meeneemt.

Als kind neusde Karl Symons urenlang in de boeken van Time Life. Karl raakte in de ban van een reeks zwart-wit foto’s van bosjesmannen uit de Kalahari woestijn en droomde ervan om ooit af te reizen naar Afrika en in contact te komen met de charismatische figuren op de afbeeldingen.

In 2007 vestigt Karl zich in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Daar komt hij in contact met Dawid Kruiper, een oude bosjesman. Voor hij sterft wil Dawid het tragische geheim van zijn grootvader doorgeven aan zijn eigen kinderen. Maar hij kan het zich niet veroorloven om zijn nazaten naar de plaats te brengen waar zijn grootvader getuige was geweest van die grote verzwegen verschrikkingen.

 Hij roept de hulp in van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Patricia Glyn  en de filmmakers Karl Symons en Richard Wicksteed om hem te helpen bij de laatste grote queeste van zijn leven. De expeditieleden trekken twee maanden lang door de Kalahari woestijn om de plaatsen te bezoeken en te documenteren waar Dawid en zijn voorouders eeuwenlang rondtrokken vooraleer buitenstaanders in hun thuisland arriveerden.

 De Kruipers herleefden en toonden zich experts van het Kalaharigebied, met een verbluffend historisch besef, een onfeilbaar geheugen, meesters in natuurbeheer, gewapend met een ongeziene kennis van medicinale planten en uitzonderlijk onderlegd in het spoorzoeken. Tijdens de trip won de Kruiper familie de harten van ieder van de reisgenoten.

Na de tocht doet Karl opzoekingswerk naar de geschiedenis van de familie Kruiper. Men laat hem foto’s zien van hun in 1966 overleden grootvader, en zie, het waren zijn jeugdhelden!

Laat u door Karl meenemen op deze epische expeditie. 

---

Karl Symons (° 1961) was meer dan 20 jaar TV-producent en -presentator in Vlaanderen. Met zijn productiehuis TV De Wereld specialiseerde hij zich in reisprogramma’s (GO2!, Gentse Waterzooi, Zalm voor Corleone, De Schaduw van het Kruis, De Tafelberg, ...) en human interestreeksen (Nulpunt, Domino, ...). In 2007 trekt hij naar Kaapstad. Van daaruit werkt hij als onafhankelijk documentairemaker, auteur van reisverhalen en nieuwscorrespondent voor radio en TV.

Karl trekt geregeld naar Kenia, Gabon, Namibië, Botswana en Zambia en zet zich in om een stem te geven aan kwetsbare Afrikaanse autochtone volken zoals de San (bosjesmannen) in Zuidelijk Afrika.

 Symons stelde twee reisgidsen samen over Kaapstad en omgeving, uitgegeven bij

Lannoo: 100 X Kaapstad (2011) en De Smaak van de Kaap (2004). Hij vertaalde ook de Zuid-Afrikaanse bestseller What Dawid Knew van Patricia Glyn. In januari 2014 verschijnt deze vertaling bij uitgever Van Halewyck onder de titel: Wat Dawid Wist. Het boek beschrijft de epische tocht door het Kgalagadie Transfrontier Park die Dawid Kruiper ondernam met de hulp van Patricia Glyn en Karl Symons.

 _______________________________________________________________

 De lezing ‘KALAHARI DROMEN’ is ook beschikbaar voor de 3de graad middelbaar onderwijs.

Foto's