Lezingen

Johan Braeckman - Lou Reed

Lou reed: rock & roll existentialisme

Lou Reed (1942-2013) was dichter, gitarist, componist en fotograaf. Hij was mede-oprichter van The Velvet Underground, een rockgroep die een bijzonder grote invloed uitoefende op de verdere geschiedenis van de rockmuziek.

Reeds tijdens de periode van The Velvet Underground was duidelijk dat Lou Reed geen mainstream rockmuzikant was. Hij werkte samen met kunsticoon Andy Warhol, liet zich inspireren door schrijvers en dichters, en bezong de zelfkant van het stedelijke leven.

Ook zijn solocarrière is gewijd aan minder voor de hand liggende thema’s, zoals verslaving, homo- en transseksualiteit, huiselijk geweld en zelfdoding. Lou Reed schreef er meerdere klassiek geworden songs over. Hij zag zijn hele oeuvre niet zozeer als een verzameling rocksongs, maar als een roman waarin de stad New York de hoofdrol speelt.

De onderwerpen die Lou Reed behandelt in zijn songs, zijn vaak hard, pijnlijk en confronterend. Toch worden ze ook poëtisch en soms romantisch weergegeven.

Lou Reed past zodoende in de traditie van schrijvers, dichters en filosofen zoals S. Kierkegaard, Edgar A. Poe en William S. Burroughs, die in hun werk op indringende wijze de betekenis van het menselijk bestaan verkennen.

Foto's