Lezingen

Jan De Deken

The polar project & melk, honing, kerosine

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen

THE POLAR PROJECT
Deze lezing is brandend actueel in tijden van de klimaatopwarming

Op 30 september werd ‘The Polar Project’ van Jan De Deken gelanceerd. Dit is het eerste Nederlandstalige multimediale magazine dat zich volledig toespitst op het thema van deze tijd: HET KLIMAAT!

Voor het lanceringsdossier maakte Jan De Deken samen met Thomas Ceulemans de Vranckx-documentaire ‘Amazones’.  Het Amazonewoud en de minder bekende Cerrado branden in Brazilië. De inheemse bevolking wordt als eerste door de rook bevangen, maar vecht terug. Ze volgen in Brazilië drie sterke inheemse leidsters waaronder Sonia Guajajara.

Met The Polar Project trekt Jan De Deken radicaal de kaart van vernieuwende multimediale storytelling, om het verhaal van klimaatverandering op een toegankelijke en indrukwekkende manier te vertellen. Een manier die mensen niet afstoot, maar net aantrekt. 

Tijdens een geanimeerde avond vertelt Jan De Deken over de ontbossing in Brazilië en de strijd van inheemse volkeren, en over hoe we de storytelling over klimaatverandering moeten veranderen. Hij toont de documentaire Amazones (26 minuten), en brengt indien gewenst (aan een meerprijs) VR-brillen mee om de 360°-documentaire te tonen.

Het nieuwe project van Jan, The Polar Project, was op 12 oktober te zien op Canvas in Vranckx & de nomaden. Bekijk het HIER.

------

MELK, HONING, KEROSINE
Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld.

Om uit te zoeken wat mensen (on)gelukkig maakt in verschillende culturen en levensomstandigheden, reisde Jan De Deken naar elf uithoeken op zes continenten.
Bekijk HIER de trailer.

Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een Rwandees gezin dat zich een weg naar de middenklasse baant en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en van het Japanse cyberdaklozenbestaan, en zocht het (on)geluk in ayahuasca-ceremonies, vluchtelingenkampen en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.

Onderweg vroeg Jan De Deken aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. Schuilt geluk in tevredenheid? Hoe gelukkig kunnen mensen die in conflictgebied leven zijn? Hoe belangrijk zijn vrijheid, identiteit en religie voor ons geluk? En betekent die vrijheid voor een Afrikaan bezuiden de Sahara wel hetzelfde als voor een Europeaan? Klopt het beeld van de arme, maar gelukkige Afrikaan? Met humor en een kritische blik doorprikt De Deken clichés en belicht hij de tekortkomingen van internationale geluksonderzoeken, die al te vaak geschreven zijn met een westerse bril en niet stand houden in andere culturen. De auteur legt uit waarom internationale geluksranglijsten waardeloos zijn in Japan en China, waar onze beeldvorming van Afrika schromelijk tekort schiet, en waar Europeanen het gevoel voor intuïtie verloren dat in niet-westerse culturen net zo belangrijk is.

Jeroen Olyslaegers: "'Melk, honing, kerosine' is een wilde trip. De verhalen zijn sterk, de inzichten rijk. Maar wat Jan De Dekens boek zo bijzonder maakt, is hoe zijn eigen transformatie leesbaar wordt. Dat maakt het boek zo intens, zo persoonlijk en zo universeel."

NRC Handelsblad: "Een zoektocht naar geluk eindigt al snel in een clichématig zelfhulpboek waar niemand een steek wijzer van wordt. Maar in Melk, honing, kerosine voelt deze queeste oprecht aan. De Vlaamse journalist heeft oog voor detail en neemt zowel de gelukswetenschap als zichzelf met een korrel zout. Toch doet dit niet af aan de boodschap van het boek. De mooie en diepgaande verhalen van de mensen die hij onderweg interviewt spreken voor zichzelf."

Melk, honing, kerosine in de media: Klik HIER

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, de Filipijnen, China, Bulgarije, Uruguay, Haïti en de Verenigde Staten. Zijn reportages verschenen onder andere in KnackVrij NederlandDe Groene AmsterdammerDe Correspondent, Trouw, De Standaard en De Morgen. De Deken levert ook bijdragen voor Radio 1. Momenteel werkt Jan De Deken vooral voor Knack & VRT.

Foto's

Agenda