Theater

Ief Postino

Post

Winnaar van de Europese prijs voor cultureel erfgoed – Europa Nostra Award.

Nog niet zo heel lang geleden was de postbode een vertrouwenspersoon, een ambtenaar met een modaal pensioen en enig aanzien. Iemand op wiens discretie men kon rekenen. Soms was hij ook de brenger van onverwacht geluk.

Artikel HLN over voorstelling in Heusden-Zolder (2020): LEES HIER

Ief Postino – De postbode die Limburg met Italië verbindt (Iedereen Beroemd - klik HIER

Bekijk HIER de reportage op TV Limburg. Met steun van de Provincie Limburg.

Post is een uitvergrote neerslag van het tv-item in het VRT magazine Iedereen Beroemd. Ief bracht brieven van België naar Italië en vice-versa, handmatig afgeleverd in een typisch Italiaans voertuig, een Paggio-Ape. De reacties waren enorm, hij zag grote ontroering, vreugde, verbijstering... hij opende het pad voor hernieuwde vriendschappen en verbroedering. Meteen ook de neerslag van 70 jaar emigratie en migratie tussen beide landen. Er is ook een schitterend boek van gemaakt.

Post draait dan ook rond de brief als communicatiemiddel en speelt in op gemis, heimwee en nood aan traagheid. In POST komt Ief Postino niet alleen vertellen over ontmoetingen met de briefschrijvers en –ontvangers. Hij staat met zijn publiek ook stil bij hoe we vandaag communiceren en vermengt persoonlijke verhalen in de voorstelling. Aan bod komen Limburg, Italië, post, brieven schrijven, de sixties, heimwee, vriendschappen,…

De toeschouwers hebben na de voorstelling de kans om een boodschap en een adres achter te laten. Nadien krijgen ze dan een brief toegestuurd. Steven Wouters, klankbord van Ief Gilis en weetjesman tijdens de voorstelling, schrijft deze brief tijdens de voorstelling. De brief is bij elke voorstelling dan ook anders. Dit zorgt voor een leuke nabeleving bij het publiek. Er ontstaat een soort van wisselwerking tussen theatermaker en publiek. Elk publiekslid kan namelijk ook een brief terugsturen.

De voorstelling is ideaal voor kleinere groepen (150 personen) en kan in alle soorten locaties gebracht worden.Meer dan een stopcontact heeft Ief niet nodig, de rest brengt hij zelf mee. Kan ook op festivals als mobiel postkantoor.

Meer dan een stopcontact heeft Ief niet nodig, de rest brengt hij zelf mee.

* Ook te combineren met een concert Bella Italia van Sandra Kim, Begir Memeti, Marco Z & band of de lezing Bella Figura van Joost Houtman.
--------
Van en met : Ief Gilis & Steven Wouters
Co-producenten : Provincie Limburg dienst PCCE & C-Mine Genk
Coaching : Jo Roets (Laika)

Foto's

Media

Downloads