Theater

Hans Van Cauwenberghe en Gueladii Ba

Edmond en samba

EDMOND, een veertienjarige katholieke Vlaamse jongen, trok te voet naar het goddeloze Wallonië om er 1000 meter onder de grond op zoek te gaan naar een beter leven. SAMBA moet in Mauritanië onderduiken omwille van zijn “gevaarlijke” muziek en slaat op de vlucht.  Hij onderneemt een tocht als verstekeling in een auto, visserssloep en cargoschip om uiteindelijk in een haven stiekem aan wal te worden gezet. Het bleek Antwerpen te zijn.

De confrontatie van deze twee verhalen is EDMOND EN SAMBA. Een migratieverhaal.

In het Maximiliaanpark in Brussel sliepen honderden asielzoekers en migranten. Een vluchtelingenkamp in mijn achtertuin. Ik kon de televisiebeelden op waarheid controleren van uit mijn venster.Gevoelens van mededogen maar ook van angst voedden de gesprekken met de buren. Konden wij bijdragen tot enig begrip? Ooit trokken een half miljoen Vlamingen uit ontbering naar de koolmijnen in Wallonië. Kunnen wij onze migratiegeschiedenis aangrijpen om de huidige internationale exodus beter te begrijpen? ( Marc Bober)

 

Marc Bober en Hans Van Cauwenberghe maakten samen BRODECK, een aangrijpend oorlogsverhaal naar het boek van Philippe Claudel.  Geen vrijblijvend theater, maar een aangrijpend stuk recht naar je ziel.

Auteur: Marc Bober - Spel & muziek: Hans Van Cauwenbergh en Ba Gueladii - Logistieke steun: Be Brusseleir ( Geert Dehaes) - Research: Guido Fonteyn.

Foto's

Media