Theater, Literair

Geert Hautekiet

Onwaarschijnlijk waargebeurd

Geert Hautekiet is een rasverteller. Een storyteller, als je het liever wat hipper hebt. “Heerlijk hilarisch!”, omschreef De Standaard hem ooit. “Ik zat de hele tijd op het puntje van mijn stoel. Ik kwam daar alleen maar af van het lachen.” (Het Parool)

Co-productie met de Zomer van Antwerpen

Al jaren toert hij langs de grote Vlaamse en Nederlandse locatietheater-festivals (Zomer van Antwerpen, Oerol, Boulevard Festival, ...) met fantasierijke volavond-vertellingen in roestige decors van rammelende zelf geknutselde klankmachines.

Maar sinds twee jaar legt hij zich ook toe op korte, krachtige vertellingen. De puurste vorm van theater. Heel erg rock ‘n roll. Straffe, gebalde verhalen, telkens zo’n 25 minuten lang. Stuk voor stuk in Geerts eigen, rijke taal. Mét Antwerpse tongval. 

Hij kan zo’n verhaal meerdere keren op een dag spelen (bijvoorbeeld op een festivalsite of opening), maar vooral: hij bundelt drie van die sterke stories achter elkaar tot één volwaardige én verrassende theatervoorstelling: Onwaarschijnlijk Waargebeurd. 

De verhalen die hij dan brengt zijn:

PALM/ Een bij momenten hilarische vertelling over Boer Matthias die met zijn kroostrijk gezin geschiedenis schrijft van achter hun zondagse ontbijttafel. Iets met een ezel. En een dood konijn. Of hoe mirakels écht ontstaan.

SH!T/ Het onwaarschijnlijk waargebeurd verhaal van een wereldreiziger die na een vliegtuigcrash diep in de shit zit op een afgelegen eiland. Een ongeziene clash tussen culturen. Het indringende geurtje moet je er wel bij nemen, maar je krijgt er een verrassend einde voor in de plaats. Eén waar je al fluitend blij van wordt.

VOET/ Het persoonlijke verhaal van een overbuurman. Eén die altijd achter zijn raam zit. Altijd. Of je nu ‘s nachts thuiskomt van een wild feest of ‘s morgens vroeg moet vertrekken voor de dauw, steeds zit hij daar. Met diezelfde grimas op zijn gezicht. Dit verhaal vertelt zijn waarom. En zijn hoe. Een fascinerend verhaal. 

Geert lijmt al die verhalen aan elkaar met enkele kleinere, gezongen verhalen.
Een avond vol verhalen dus.
Met een meester-verteller die je telkens weer doet geloven dat jij midden in de set staat van een meeslepende film. Alles vlak voor je ogen. Jij aan zijn lippen.

Foto: Jean Philipse

Foto's