Openlucht

Geert Hautekiet - automata carrousel

De automata carrousel

Kijkt u ook gefascineerd toe als de reuzen van Royal De Luxe door Antwerpen trekken ? Ja ? Dan zal u ongetwijfeld ook verrukt zijn van de automata die Geert Hautekiet ontwerpt. Vanuit gerecycleerd hout, koper en ijzer bouwt Geert mechanische vertelmachines die bovendien getuigen van een poëtisch gevoel voor humor. 

Door aan een  hendeltje te draaien zet je als publiek de expressief uitgesneden beelden in beweging.  

Op zich al mooi om naar te kijken, maar éénmaal krakend en piepend in ‘slow motion’ gezet, doen deze houten pareltjes jong en oud wegdromen, glimlachen, verwonderen en genieten. 

Check www.automata.be voor impressies en video-linken.

Geert is intussen druk bezig met de afwerking van De Automata-Carrousel, zijn nieuwste buitenproject !

Op een traag draaiende carrousel staan 12 automata uitgestald. Rondom die draaimolen zijn 11 loges gebouwd, elk met een eigen buitendeur. Als publiek zie je vanuit je loge de automata traag voorbij glijden. Je kan ze zelf bedienen door aan een hendel te draaien. Een ‘show’ met 12 automata duurt één ronde van de carrousel (ongeveer 10 minuten). Glimlach en verwondering gegarandeerd.

Deze Automata-Carrousel gaat in wereldpremière op de site van (en in co-productie met) ‘Les Machines de l’île’ in Nantes - 19 t.e.m. 31 december 2020 en/of juli 2021. – corona u weet wel…

De Automata Carrousel is toegankelijk (én aantrekkelijk) voor jong én oud. Een doordachte ingenieuze opstelling maakt dat ook kinderen de fragiel ogende automata kunnen bedienen zonder ze te kraken met hun blijde enthousiasme. Minstens 2 van de 11 loges zijn bovendien rolstoelvriendelijk. 

Door het slimme ontwerp van de tent heeft de Automata Carrousel een maximumcapaciteit van 220 personen per uur (of meer dan 800 op één namiddag van 4 uur - dat is de maximumcapaciteit: een realistisch gemiddelde is 500 toeschouwers) én het ontwerp is daarenboven volledig corona-proof: 

- de afgescheiden loges bieden telkens plaats aan ‘bubbels’ van maximum 4 personen per loge.
- Op elk moment kunnen er maar maximaal 44 personen in de tent aanwezig zijn. Die blijven er elk zo’n 10 minuten.
- De hendels worden automatisch ontsmet na elk gebruik.
- Het publiek gaat maar mondjesmaat naar binnen: om beurten, per bubbel. Zo is er een constante, maar perfect te controleren doorstroom. Mét social distancing.
- Elke loge heeft een eigen buitendeur. Die garanderen een constante en degelijke verluchting. 

De Automata-Carrousel is een 12-hoekige tent mét kassa-kiosk. Ze heeft een diameter van 8 meter. De nok van het dak is (inclusief een door de wind rote-rend promo-ornament) 6 meter hoog. Er is één hoofdingang én exit, vlak bij de ticketbalie - vooraan aan de tent. Rondom rond heeft elke loge een eigen deur. Het publiek moet dus rond de tent kunnen lopen. De vrije ruimte van de speelplek heeft daardoor een diameter van min. 10 meter (inclusief de tent én loopruimte).

De Automata-Carrousel is uitgerust met een kassa-kiosk. Wij kunnen daar desgewenst uw tickets verkopen - zelfs mét contactloze terminal. 

We beschikken over eigen genummerde tickets. 

De speelplek is een vlakke, stevige ondergrond en bereikbaar door een kleine vrachtwagen met aanhanger. Er moet vaste spanning zijn, kabel tot aan de speelplek (1 x 400V (32 A) of als alternatief 3 gescheiden kanalen 240V (16 A)).

De crew bestaat uit 2 personen. Wij vragen minimaal één handige werkkracht tijdens de opbouw en de afbraak. Indien de afbraak ‘s avonds moet, dan minstens 2 handige werkkrachten.

Geschatte opbouwtijd: 3 uur / geschatte afbraaktijd: 2,5 uur.  

Ter indicatie: wij vragen als ticketprijs bijvoorbeeld een familietarief van 10.- (voor één loge - maximaal 4 personen - 2,5.- per persoon).
Bij individueel gebruik: 4.- per persoon.

Foto's

Media