Lezingen

Frank Van Laeken

Propere voeten

Hoe kunnen we het voetbal redden?

Op 10 oktober 2018 werd de voetballiefhebber wakker met het bericht dat er massaal geld was witgewassen en dat er matchen werden gefixt in het Belgische voetbal.

Twee makelaars hadden onwaarschijnlijk veel macht in handen en bepaalden wat clubs, spelers en enkele topscheidsrechters moesten doen.

Operatie 'Propere Handen' was groot nieuws. Maar is dat wel zo? Sportjournalist en auteur Frank Van Laeken schreef drie jaar eerder in zijn boek '£X€£$$ UNITED' (Houtekiet, 2015) al dat het topvoetbal kapot ging aan het Grote Geld.

Hij waarschuwde zelfs dat de tijd niet ver af is, dat makelaars de uitslag van wedstrijden zouden bepalen. Profetische woorden, zo blijkt nu, maar dus keek Van Laeken niet echt vreemd op toen die eerste berichten binnensijpelden.

In een lezing van 2 x 45 minuten (plus wat toegevoegde tijd) doet Frank Van Laeken uit de doeken hoe het zo ver is kunnen komen, hoe verziekt het internationale voetbal is, wie achter de schermen aan de touwtjes trekt, welke clubs de principes van Financial Fair Play systematisch met voeten treden.

Een verhelderend, maar voor voetbalfans ook lichtjes deprimerend overzicht.
Willen we het voetbal hervormen, dan moeten we er echter nú iets aan doen.
Voor het helemaal te laat is.
En dus is dit ook voor échte liefhebbers een must, net als voor iedereen die niet meteen van voetbal houdt, maar wel geïnteresseerd is in de mechanismen achter de populairste sport en een van de belangrijkste economieën ter wereld.

 

Frank Van Laeken - (sport)journalist-presentator-auteur, heeft vaste rubriek op maandag in De Standaard, 'De Bankzitter', waarin het sportweekend kritisch onder de loep wordt genomen.

Hij publiceerde de voorbije jaren boeken over o.m. werkzoekende 50-plussers en financiële excessen in het topvoetbal (£X€£$$ UNITED), 'Vuile zwarte' over racisme in het Belgische voetbal, 'De Grote Duivels', het volledige verhaal achter het EK 1980.

Foto's