Voor kinderen, Vegas Las lezingen - school & avond

Dirk Draulans

samen voor ons eigen

Bioloog Dirk Draulans neemt u in deze lezing mee op een reis langs wetenschappelijke disciplines die ons menselijke gedrag toelichten. Het sociaal gedrag van de mens wordt geduid van de prehistorie tot de facebookgeneratie.

Dit is ook een veelgevraagde lezing voor scholen.

Wedden dat u binnenkort naar uzelf en uw huisgenoten kijkt alsof u een vreemde diersoort ziet? Want de mens is meer dan de man die na de seks een biertje uit de ijskast haalt en voor het voetbal in de zetel ploft. Meer dan de vrouw die maar niet kan beslissen of ze haar man trouw zal blijven dan wel zich over zal geven aan de liefde van de leraar lichamelijke opvoeding van haar zonen.

Bioloog Dirk Draulans neemt u mee op een rondreis langs verschillende wetenschappelijke disciplines. Hij vertrekt in de prehistorie, passeert langs uw huiskamer en loopt vervolgens verloren in de gigantische netwerken van zowel ons brein als het internet. Onderweg exploreert hij wat er veranderd is sinds wij geëvolueerd zijn van een soort met individuen die zelden iemand zagen die ze niet kenden naar een massa individuen voor wie de meeste anderen vreemdelingen zijn.

De tendens naar grootschaligheid in het mensenbestaan is onmiskenbaar. Hoe zijn wij zo hypersociaal kunnen worden? Bestaat er iets als de Facebookgeneratie? En kan het nog erger dan vandaag? U zult versteld staan hoeveel van uw gedrag – en dat van uw omgeving – een logische biologische verklaring heeft. Leer meer over uzelf dan u lief is!

---------------

Dirk Draulans (°1956) is bioloog, journalist en schrijver.

De kempenzoon studeert biologie aan de KU Leuven en blijft er lang hangen om een doctoraat te maken. Als nieuwbakken doctor in de wetenschappen gaat hij aan de slag aan de prestigieuze universiteit van Oxford, waar hij zich bekwaamt in de gedragswetenschappen.

Midden jaren tachtig wordt hij – bijna per ongeluk – redacteur van het weekblad Knack. Per nog groter ongeluk wordt hij huisbioloog van het televisieprogramma De Laatste Show. Zo is hij verplicht zijn wetenschappelijke inzichten te vertalen naar een groot publiek: de dieren worden in zijn evolutionaire verhalen vervangen door mensen. Veel verschil maakt het niet.

De bekendste bioloog van Vlaanderen heeft één goeroe: Charles Darwin, de man die de wereld de evolutietheorie schonk. Als jonge snaak reisde hij de wereld rond aan boord van de Beagle. Een reis die Dirk Draulans op vraag van Canvas en de VPRO, en op wat oudere leeftijd, overdeed. 

Foto's

Media

Agenda