Vegas Las lezingen - school & avond

Dirk Draulans - Drummen op Aarde

Drummen op aarde

We zijn met 7,5 miljard mensen op aarde en aardig op weg naar 9 of zelfs 10 miljard.

Het is drummen geblazen. Wat kunnen we doen om de druk op de planeet te verminderen. Moeten we iets doen ?

Deze lezing wordt ook vaak gebracht op scholen.

Bioloog en journalist Dirk Draulans schetst aan de hand van de evolutieprincipes van Charles Darwin hoe het zo ver is kunnen komen.

Hij schetst ook de nefaste invloed van onze aanwezigheid op het andere leven op aarde. In het kielzog van Charles Darwin reisde hij de wereld rond, waarbij hij voortdurend geconfronteerd werd met de zware ecologische voetafdruk van de mens.

De overgang naar een duurzame maatschappij zal niet gemakkelijk zijn.

‘Drummen Op Aarde’ is een ontnuchterend verhaal over minder kinderen krijgen, weerstand tegen verandering en de moeizame strijd voor een aanvaardbaar omgaan met de hulpbronnen van de aarde die we nodig hebben, zoals water en vis.

------

Dirk Draulans (°1956) is bioloog, journalist en schrijver.

De kempenzoon studeert biologie aan de KU Leuven en blijft er lang hangen om een doctoraat te maken. Als nieuwbakken doctor in de wetenschappen gaat hij aan de slag aan de prestigieuze universiteit van Oxford, waar hij zich bekwaamt in de gedragswetenschappen.

Midden jaren tachtig wordt hij – bijna per ongeluk – redacteur van het weekblad Knack. Per nog groter ongeluk wordt hij huisbioloog van het televisieprogramma De Laatste Show. Zo is hij verplicht zijn wetenschappelijke inzichten te vertalen naar een groot publiek: de dieren worden in zijn evolutionaire verhalen vervangen door mensen. Veel verschil maakt het niet.

De bekendste bioloog van Vlaanderen heeft één goeroe: Charles Darwin, de man die de wereld de evolutietheorie schonk. Als jonge snaak reisde hij de wereld rond aan boord van de Beagle. Een reis die Dirk Draulans op vraag van Canvas en de VPRO, en op wat oudere leeftijd, overdeed.  

Foto's