Muziek

diRK Blanchart

Toen aan dirk Blanchart op Radio 1 om een reactie gevraagd werd n.a.v. het verschijnen van 'Where are we now?', David Bowie's eerste single in 10 jaar (jan 2013), was zijn antwoord:
'Een heer van stand zwijgt als hij niets te zeggen heeft'.

Een uitspraak uit het leven gegrepen want na 10 soloalbums koos dB eind 2007 resoluut even voor de luwte. Dat is uiteraard relatief, want hij was o.a. host van 20 Kraakpand-shows (2009-2012, Handelsbeurs, Gent), digitaliseerde zijn integrale backcatalogus en bleef regelmatig producen en solo optreden. Hij werd gastdocent aan de muziekproductieafdeling van KASK - School of Arts in Gent (songwriting, productieanalyse, Creative Lab en combo) en er was de reunie van Luna Twist (2009-2010), de invloedrijke Belpopband waarmee het voor hem allemaal begon begin jaren 80.

Begin 2017 doorbrak dB deze windstilte met Stripped - Live Solo Recordings Vol. 1, een live én solo in 1 keer in de studio voor een select publiek opgenomen compilatiealbum. Stem, gitaren en footstomp, meer was er niet nodig om duidelijk te maken dat het hier songs met een S betreft waar de tijd geen vat op heeft. En dat de man die ze de voorbije decennia bij elkaar schreef nog altijd de meest geschikte is om ze met passie en virtuositeit voor het voetlicht te brengen.
Bekijk hier de live trailer. Bekijk meerdere solo full liveversies via deze YouTube playlist .

In 2018 wordt deze jongeman 60 en staat hij 40 jaar op het podium. Niet dat hij daar zelf veel bij stilstaat, want "Age doesn't matter unless you're a cheese" (Luis Bunuel).

 


In november 2017 brengt dB een one-off Nederlandstalige single uit, zijn persoonlijke interpretatie van Jules De Corte's 'Ik zou wel eens willen weten'. "Een song die ik recent in mijn live solo-set gesmokkeld heb en die nog steeds perfect de tijdsgeest van vandaag weet te vatten", dixit dB.
Het nummer werd wekenlang in hoge rotatie op Radio 1 en Radio 2 gedraaid. Bekijk hier de video

In de loop van 2018 zal A Boy Named dIRK op de wereld worden losgelaten, zijn 11e en Engelstalig album vol nieuw materiaal. Je mag je fantasie alvast de vrije loop laten op songtitels als 'Jesse Garon was buried in a shoebox' (over Elvis' tweelingbroer die overleed bij de geboorte), 'Hail Mary of the Songs' (over de muze) of 'If his wife knew (what makes him horny)' - bekijk HIER  de clip. 

dirk Blanchart is momenteel doorlopend solo te boeken. Hij is ondertussen uitgegroeid tot een rasverteller pur sang op het podium, verwacht je dus ook aan pittige verhalen en grappige details over 4 decennia rock'n'roll in Vlaanderen en omstreken.

Building an empire, No regrets, L'amour ça va, Cockpit, Fool yourself forever, Heart beats faster, Look out (you're falling in love).... het zijn slechts enkele van de vele tientallen nummers waarmee dirk Blanchart sinds de 80's op een zeer persoonlijke manier meeschrijft aan het grote Belgische pop & rocklexicon. Lees er zeker ook eens de perscitaten 1980-2017 en bio op na (zie documenten).

Foto's

Media

Downloads