Lezingen

Dave Sinardet

Lezingen over politiek en maatschappij

Dave Sinardet is dan wel professor, maar ivoren torens zijn niets voor hem. Zijn missie en zijn passie: iedereen betrekken bij de politiek. In toegankelijke, kristalheldere taal koppelt hij wetenschappelijk inzicht aan terreinkennis van de Wetstraat.
Zodat u écht mee bent. 

Als professr politieke wetenschappen aan een Vlaamse en Franstalige universiteit (VUB en Saint-Louis) doorgrondt hij als geen ander het Belgische imbroglio in al zijn facetten.
Als onafhankelijke observator van het politieke reilen en zeilen komt hij scherp, kritisch en toch genuanceerd uit de hoek.
En als dé academische expert over federalisme behoort hij tot het handvol mensen dat nog alle hoekjes en kantjes kent van onze staatsstructuur.

Dat maakt Dave Sinardet al bijna twee decennia tot een zeer gewaardeerde stem in het publieke debat. En dit aan beide kanten van de Belgische taalgrens, een unieke positie in ons gespleten land.
Hij was de voorbije 15 jaar achtereenvolgens vaste columnist voor alle Belgische kwaliteitskranten. Ook andere binnen- en buitenlandse media kloppen vaak aan zijn deur.

Sinardet geeft al jaren zeer gesmaakte lezingen over politiek en maatschappij. Hij is een begeesterde en meesterlijke verteller die graag in interactie gaat met zijn publiek. Ook als panellid is hij een graag geziene gast en hij staat eveneens bekend als een spitse en geduchte moderator.

Alles wat u altijd wilde weten over de staat van België (maar nooit durfde vragen)
U loopt vaak verloren in ons Belgische institutionele labyrint?
Geen nood!
Professor Dave Sinardet is de ideale gids om u wegwijs te maken door onze sibillijnse staatsstructuur. 

Hoeveel regeringen en parlementen hebben we nu eigenlijk?
Waarom is ons land zo complex?
Wat betekenen ‘federalisme’ en ‘confederalisme’ nu precies?
Wat zijn de verschillen tussen ons en andere federale landen?
Hoe komen al die staatshervormingen tot stand?
Zijn Vlamingen en Franstaligen werkelijk zo verschillend?
En hoe kunnen we België in de toekomst beter doen werken? 

In glasheldere taal, doorspekt met een vleugje humor, gaat professor Sinardet op al deze vragen in. Én ook voor alle andere die u heeft maakt hij graag tijd vrij.

Deze lezing kan aangepast worden naargelang de voorkennis van het publiek. Ze is ook beschikbaar voor een buitenlands publiek, in de vorm van een 'crash course Belgium'.

Democratie: wat, waarom en waarheen?
Democratie is de slechtste bestuursvorm!
Weliswaar met uitzondering van alle andere vormen die van tijd tot zijn uitgeprobeerd. 

De voormalige Britse premier Winston Churchill vatte het perfect samen: we zijn soms gefrustreerd over ons democratische systeem, we hebben het gevoel dat het de hele tijd vastloopt, dat er teveel gepalaverd en gebakkeleid wordt. Maar we hebben ten gronde nog geen beter systeem gevonden.

Maar wat is democratie nu precies?
De wil van de meerderheid? Maar wat dan met de rechten van de minderheid?
Is de democratie in Europa in gevaar?
Moeten we onze democratie niet vernieuwen? En hoe dan?
Zijn referenda 'democratischer' dan een representatief systeem?
Moeten burgers meer te zeggen krijgen?
Hoe democratisch is de Europese Unie nu eigenlijk?
Wat is de rol van politieke partijen en zijn die in België niet te machtig?
Kennen we in België een echte scheiding der machten?
Waarom mogen onverkozen rechters politieke beslissingen in vraag stellen?
En hoe werkt een meertalige en federale democratie zoals de Belgische precies?  

In glasheldere taal, doorspekt met een vleugje humor, gaat professor Sinardet op al deze vragen in. Én op alle andere die u heeft en waarvoor hij graag tijd vrijmaakt.

België, quo vadis? Waarheen na 2024?
2024 wordt een politiek scharnierjaar.
Voor het eerst vinden tijdens hetzelfde jaar verkiezingen plaats voor álle bestuursniveaus: gemeenten, provincies, regio's, België en Europa. Voor de politieke partijen staat er dus gigantisch veel op het spel, want in 2024 worden overal de machtsverhoudingen voor de volgende jaren vastgelegd. En die zullen mee de regeringsvormingen bepalen die partijen voor meerdere jaren aan de macht brengen of in de oppositie duwen. 

Politici zullen ook geconfronteerd worden met vele maatschappelijke en economische uitdagingen die wachten op beslissingen. Ook is er sprake van een nieuwe, zevende, staatshervorming die tussen de partijen onderhandeld zou moeten worden en die onze staatsstructuur deze keer écht in een andere plooi zou moeten leggen. Veel voorstellen om België anders te organiseren circuleren intussen al.

Wat moeten we hier nu allemaal van denken?

In glasheldere taal, doorspekt met een vleugje humor, legt professor Sinardet het u u in geuren en kleuren uit. En hij gaat hierover ook graag in dialoog met zijn publiek. Al uw vragen zullen een antwoord krijgen.

Foto's