Vegas Las lezingen - school & avond

Cornelia van Lierop

Glijmiddel, over vapeurs en andere ongemakken in de menopauze

Cornelia van Lierop vertelt u over de tijden van de Grote Droogte, de zweetaanvallen, de uit het niets opduikende extra kilo’s op buik en heupen, de diep vernederende belichting in de meeste pashokjes, het geworstel in de bedstee, het gevoel dat de wereld terminaal om zeep is vanwege een leger hormonen dat de aftocht blaast, maar ook over de godin in u, hoe ze triomfeert en schuddebuikt van het lachen om zoveel drama. Onverschrokken gaat ze de draak, menopauze geheten, te lijf met helende humor, wijsheid en zelfrelativering.

Cornelia van Lierop sloopt met plezier taboes over vrouwen en ouderdom, ontdekt graag samen met haar toehoorders waar de godin juist schuilt in ieder van ons (zowel man als vrouw) en gelooft in de helende kracht van zowel woorden als klanken.

Glijmiddel is de start van een zoektocht die Cornelia onderneemt naar zichzelf, hoe verleden de baarmoeder kan vormen voor zowel heden als toekomst, wat zusterschap zou kunnen betekenen zonder noodzakelijk aan nonnen of vroomheid te denken, en wat moederlijkheid is, met of zonder kind in de buurt. Ook over onderwerpen zoals zelfaanvaarding en heling begint ze graag een gesprek met haar publiek. Ze durft al wel eens te zingen na zo'n sessie, en wie weet keert u daarna zelf, licht neuriënd, huiswaarts.  

HUMO interview juli 2016"Vrouwen in de overgang krijgen vaak te maken met plotse stemmingswisselingen,om nog maar te zwijgen van de toename aan aan lichaamsbeharing en vetrolletjes. Dat die symptomen slechts het topje van de ijsberg zijn en allerminst vermakelijk voor de vrouwen die ze aan den lijve ondervinden, maakt Cornelia van Lierop (53) duidelijk in ‘Glijmiddel’, een boek dat schaamteloos taboes doorbreekt."

 Wifty plaatste een VOORPUBLICATIE - Recensie op HEBBAN.

-------------------

Cornelia (Nikkie) van Lierop (1963) was eind jaren tachtig de koningin van de Belgische dansmuziek.  Ze bracht talloze platen uit onder verschillende namen. Jade4U, Darling Nikkie, 101 zijn haar belangrijkste pseudoniemen, maar ze trad tevens op met bands zoals Lords of Acid en Praga Khan die ze mee heeft opgericht en waarvoor ze zoveel hits heeft gecoproduceerd. Na die heftige periode zocht ze andere oorden op en begon ze zich te interesseren in rituelen, vrouwelijkheid en spiritualiteit zonder zweverigheid. De laatste jaren schrijft ze over lust, vrouwen en alles wat heelt. Samen met drie medebezielers richtte ze recent 'De Zielhouderij' op, een project gericht op het opnieuw introduceren van rituelen in het dagelijks leven en het bedenken en uitwerken van rituele therapie. 

De lezing is gebaseerd op het gelijknamige boek dat naast de grappige en relativerende teksten al even grappige cartoons bevat van Fleur van Groningen. Het boek Glijmiddel (Horizon) is een succesverhaal ! 

Foto's

Agenda