Theater

Arne Sierens - Mouchette

Mouchette, de remake

Mouchette en Arsène wankelen door de wereld.
Zij moet als meiske van 14 voor haar jonge zusje zorgen en het huishouden bestieren voor haar zieke moeder. Hij is platzak, kwaad en verloren omdat zijn vrouw niets meer van zich heeft laten horen. 

Wanneer het komt tot een ontmoeting, ontstaat ongewild een vreemde samenhorigheid waaraan ze zich allebei vastklampen. Mouchette verstrikt zich in leugens en uitvluchten. Arsène blijft argeloos vertellen over zijn beslommeringen. Hij komt te weten dat ze droomt van het schoolfeest waar ze flamenco zal dansen in een echt Spaans kleed.

Première: Minard Gent februari 2020

Bekijk HIER de reportage op AVS. Bekijk HIER de reportage op VRT.


Geen onschuldig stuk maar eentje dat wel altijd enorme bijval heeft gekend bij pers, publiek en vooral ook jongeren. Mouchette veroverde in 1990 binnen- en buitenlandse podia en zette Sierens als auteur op de kaart. De tekst werd in 1990 bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de SABAM-prijs. In 1991 werd Sierens 3de laureaat van de Europese Toneelschrijfprijs: “De opeenvolging van momentopnamen, deze mengeling van gevoelens en gevoeligheden, verleent aan het stuk een zeldzame directheid en kernachtigheid”.  

Sinds die ‘oerversie’ van ‘Mouchette’ heeft Sierens zich drie decennia verder een weg gebaand van auteur, over regisseur, tot volbloed theatermaker. Sierens grijpt een scharniermoment in zijn artistieke loopbaan aan om ‘zijn’ Mouchette opnieuw voor het voetlicht te brengen. Precies 30 jaar later beleeft ‘Mouchette’ haar 2de première en een volledige ‘remake’ met verregaande ingrepen naar inhoud en naar vorm. 

Sierens werkt hiervoor samen met zijn gelieve actrice Anemone Valcke (Colette) en Wouter Bruneel (Arsène) maar voegt hier live muziek aan toe met flamencogitarist Myrddin De Cauter en avant-garde gitarist Jean-Yves Evrard. 

Mouchette wordt gebracht in een nieuw decor van setdesigner Guido Vrolix. 

Tekst: Arne Sierens
Met: Anemone Valcke, Wouter Bruneel, Myrddin De Cauter, Jean-Yves Evrard
Muziek: Myrddin De Cauter en Jean-Yves Evrard
Decor: Guido Vrolix
Regie: Arne Sierens 
Productie: Arne Sierens i.s.m. Viva la Vida
Coproductie: Perpodium met de steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid en Cronos Invest

 

Foto's

Agenda

Downloads