Theater

Arne Sierens - Mouchette

Mouchette

'Flamboyant flirten met flamenco!' moet Arne Sierens zijn belangrijkste regieaanwijzing geweest zijn tijdens het repeteren aan Mouchette. En dat werkt. Het muisgrijze decor, weinig meer dan een gestileerd huisje centraal op het podium, licht op door de chemie tussen gitaristen Myrddin de Cauter en actrice Anemone Valcke enerzijds en het geknetter tussen gitarist Jean-Yves Evrard en acteur Wouter Bruneel anderzijds. Anemone Valcke stampt de ziel uit haar lijf. 

Els Van Steenberghe – Knack

Bekijk HIER de reportage op AVS. Bekijk HIER de reportage op VRT.

Het gaat over een 14-jarig meisje in een moeilijke situatie. Haar vader is weg, haar moeder is ziek, ze moet nu voor haar jong babyzusje zorgen, het huishouden doen, koken, wassen en vaak geraakt ze zelfs niet naar school.

Ze zwijgt er gewoon over, niemand mag het weten, maar ze komt dan onverwacht een oudere man tegen, waar ze mee botst en alles komt helemaal naar boven. Heftig maar het helpt. Stap voor stap vindt ze een weg die haar gelukkig maakt. Vooral als ze uiteindelijk toont dat ze een ongelooflijke flamancodanseres is.

Een pijnlijk maar vooral ook een straf en grappig verhaal dat jongeren in een situatie van mantelzorg door en door kennen. Eén op vijf schoolgaande jongeren bevindt zich in een mantelzorg situatie; in Vlaanderen zo’n 20.000 tot 40.000 jongeren. Toch blijven jonge mantelzorgers vaak onder de radar.

Daar is het Arne Sierens en zijn team met Mouchette om te doen in zijn “beklijvend portret van én voor al die onzichtbare en kwetsbare minderjarigen als een warme barmhartige vorm van mantelzorg” .

Voor zijn oorspronkelijk stuk Mouchette (1990) liet Sierens zich inspireren door de gelijknamige meesterlijke film van Robert Bresson en zette daarbij helemaal in op de overlevings- en bevrijdingsstrategieën van twee volkse personages.

Bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs 1990: "De opeenvolging van momentopnamen, deze mengeling van gevoelens en gevoeligheden, verleent aan het stuk een zeldzame directheid en kernachtigheid."

Sabamprijs 1990, derde laureaat Europese Toneelschrijfprijs 1991.

Tekst en regie : Arne Sierens

Met : Anemone Valcke, Wouter Bruneel en live-muziek van  Myrddin De Cauter

Setdesign : Guido Vrolix  en kostuums Ellen Kromhout

Techniek : Alexander Ronsse (Theatech) en productie Perpodium en Viva La Vida vzw

Flamencocoach : Jorinde Chielen

Met steun van de Stad Gent, HOGENT, Kinderrechtencoalitie Vlaanderen,

iDrops, Buda Kortrijk, Minard Gent ...

Foto's

Media

Agenda

Downloads