Theater

Arne Sierens - Mouchette

Mouchette

‘Flamboyant flirten met flamenco!’ moet Arne Sierens zijn belangrijkste regieaanwijzing geweest zijn tijdens het repeteren aan Mouchette. En dat werkt. Het muisgrijze decor, weinig meer dan een  gestileerd huisje centraal op het podium, licht op door de chemie tussen gitaristen Myrddin de Cauter en actrice Anemone Valcke enerzijds en het geknetter tussen gitarist Jean-Yves Evrard en acteur Wouter Bruneel anderzijds. Anemone Valcke stampt de ziel uit haar lijf.  - Els Van Steenberghe – Knack

Bekijk HIER de reportage op AVS. Bekijk HIER de reportage op VRT.

Het gaat over een 14-jarig meisje in een moeilijke situatie. Haar vader is weg, haar moeder is ziek, ze moet nu voor haar jong babyzusje zorgen, het huishouden doen, koken, wassen en vaak geraakt ze zelfs niet naar school.Ze zwijgt er gewoon over, niemand mag het weten, maar ze komt dan onverwacht een oudere man tegen, waar ze mee botst en alles komt helemaal naar boven. Heftig maar het helpt. Stap voor stap vindt ze een weg die haar gelukkig maakt. Vooral als ze uiteindelijk toont dat ze een ongelooflijke flamancodanseres is.

Een pijnlijk maar vooral ook een straf en grappig verhaal dat jongeren in een situatie van mantelzorg door en door kennen. Eén op vijf schoolgaande jongeren bevindt zich in een mantelzorgsituatie !  in Vlaanderen zo’n 20.000 tot 40.000 jongeren.

Reactie CC Turnhout en CC Anderlecht/Kruibeke schoolvoorstellingen: Er zijn geen taalproblemen, zelfs anderstalige met een gebrekkige kennis van het Nederlands begrijpen deze heel geslaagde voorstelling.… het waren niet de klassen die het meest vertrouwd waren met theater maar de scholieren waren heel goed mee. Mensen reageerden wel op de juiste momenten en aan het eind kregen we een zeer enthousiast applaus.

Ik ben alleszins fan. twee fijne spelers om bezig te zien, en de tekst houdt na 30 jaar zeker nog stand, heeft aan actualiteit niets ingeboet.

Reactie GC De Wildeman: "Wat schijnbaar begint als het verhaaltje van een meisje van 14 dat zich doorheen haar puberteit worstelt, ontvouwt zich al snel tot een complexer verhaal. Anemone weet op wonderbaarlijke wijze het blinde vertrouwen van een vrouw in wording in een betere toekomst te vertolken. Als luisteraar willen we haar leugen geloven, haar steunen in dat vertrouwen, haar troosten en zeggen dat het goed komt. Terwijl Wouter als een vage buur, eenzame ruwe bolster, sociaal misgroeide man op de waarheid inbeukt en daarbij zijn eigen falen, elkaars armoede en totale eenzaamheid gestalte geeft.

Myrddin De Couter verweeft al deze emoties tot uiterst kwetsbare kunstwerkjes die hij op zijn gitaar omzet tot wolkjes van troost en mildheid.

Arne Sierens laat zien met Mouchette dat het thema armoede nog altijd even actueel is en hij dit op meesterlijke wijze weet neer te zetten. Het is geen sociale aanklacht of gejammer. Het is een stuk dat raakt, betovert en stampt tegen ons geweten. Als ze vragen wat is kunst, dan kan ik zeggen, dit is kunst." - Jan Leven

Reactie CC Stroming, Evergem: “Wouter en Annemone zijn perfect op elkaar ingespeeld in deze meer dan actuele update van Arne Sierens’ ‘Mouchette’. Een aanrader voor wie van ongecompliceerd theater houdt dat recht naar het hart gaat.” - Karel Van Poucke

Bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs 1990
Sabamprijs 1990, derde laureaat
Europese Toneelschrijfprijs 1991.

Tekst & regie: Arne Sierens Met: Anemone Valcke & Wouter Bruneel
Live-muziek: Myrddin De Cauter
Setdesign: Guido Vrolix
Kostuums: Ellen Kromhout
Productie: Perpodium

Met steun van Stad Gent, HOGENT, Kinderrechten-coalitie Vlaanderen,iDrops, Buda Kortrijk, Minard Gent ...

Foto's

Media

Agenda

Downloads