Theater

Arne Sierens - Apenverdriet

Apenverdriet

In de late uren na het herenigingsfeest van de vijftigjarige Juliette en haar man Johan, zijn alle gasten vertrokken, op één na. Een jonge vrouw van eind de twintig, Mara blijft achter. Juliette heeft Mara nooit eerder gezien.
Naast elkaar in het knalrode appartement zijn ze moe van zichzelf en van het leven. Uit beleefdheid gooit Juliette de jonge vrouw niet metéén de deur uit.
Mara blijft die ene vraag stellen : "Is er ècht niets meer te drinken?"
Het antwoord van Juliette blijft: “Nee.”
Beetje bij beetje, voortgestuwd door de ander, geven Mara en Juliette zich op gedoseerde wijze helemaal bloot aan elkaar. Er ontstaat meer en meer toenadering en zelfs solidariteit tussen beide twee vrouwen.

APENVERDRIET’‘(Monkey Puzzle Tree) - de actuele remake van dit stuk uit  2009  – ademt een prachtige en bij vlagen groteske bewegingstaal uit. Een ingenieus decor versterkt de lichamelijkheid van de voorstelling.

PERS over de première in 2009 met Marijke Pinoy en Wine Dierickx

"Een lyrische ervaring, die ervoor zorgt dat je volledig opgaat in deze gelegenheidsmicrocosmos. De samensmelting van de melancholie van Juliette en de existentiële eenzaamheid van Mara resulteert in een adembenemende, sublieme sfeer die je niet meer loslaat. Het einde van de voorstelling is hoopvol, toch doet het vooral pijn als het licht dooft, omdat je nog graag uren langer in het gezelschap van deze personages had willen doorbrengen. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn in het theater." (Marijn Lems – 2009) 

“Alles klopt in ‘Apenverdriet’. Beide spelen krachtig en kwetsbaar, met in hun monden een tekst die door Sierens op hun lijf werd geschreven. In dit evenwichtig uitbalanceren van gelijkwaardige expressievormen ligt het nieuwe meesterschap van Arne Sierens." (Evelyne Coussens – Etcetera)

Spel: Tania Van der Sanden ( Juliette ) en Lien Thys ( Mara )
Tekst & regie: Arne Sierens
Choreografie:  Pascale Pringels
Decor: Guido Vrolix
Kostuums: Ellen Kromhout
Fotografe: Selina De Maeyer
Scènefotografie: Sara De Graeve
Trailer: Arn Van Wijmeersch

Productie Perpodium, Koortzz, vzw Sierens & Co

Met dank aan De Nieuwe Melac Zwijnaarde en Minard Gent.

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid via Flanders Tax Shelter.

Foto's

Media

Agenda